Helsetjenesten er innen veterinærmedisinen et organisert program for forebyggende veterinærmedisin. Et viktig hjelpemiddel i denne sammenheng er bruken av helsekort, som skal følge hvert dyr hele livet. Dette danner blant annet grunnlaget for registrering av forekomsten av de ulike sykdommene fra år til år.

Hos melkekyr var mastitt (jurbetennelse) lenge en tapsbringende sykdom av stort omfang. På den bakgrunnen ble det i 1981 lagt en plan for systematisk bekjempelse og forebyggelse av sykdommen. I 1991 ble planen utvidet og omfatter nå også andre viktige tapsbringende sykdommer hos storfe, først og fremst stoffskiftesykdommen ketose, ufruktbarhet og kalvesykdommer.

Virksomheten betegnes Helsetjenesten for storfe og omfatter praktisk talt alt norsk storfe. Lignende ordninger er Helsetjenesten for gris som har vært i virksomhet siden 1987, Helsetjenesten for geit fra 1999 og Helsetjenesten for fjørfe fra 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg