Ventetariff er betegnelsen på prisen for strøm som er levert direkte fra nettselskapet. Ventertariff er dyrere enn ordinære strømpriser.

Alle nettselskap er gjennom energiloven pålagt å levere kraft (leveringsplikt) til kunder som ikke har avtale med en egen kraftleverandør. Når kunder blir tilkoblet strømnettet og mangler en kontrakt med en kraftleverandør, vil altså det lokale nettselskapet levere strøm. Dette kalles pliktleveranse. Ordningen skal sikre at kundene ikke mister strømmen ved flytting. Ordningen sikrer også at kunden får levert strøm dersom kraftselskapet har avsluttet kundeforholdet på grunn av manglende betaling av strømregningen og betalingsanmerkninger gjør det vanskelig å tegne ny avtale med en kraftleverandør. Nettselskapene er pålagt å informere kundene om hvordan de kan finne en strømleverandør.

Nettselskapenes leveringsplikt er ment å være en midlertidig ordning. Prisen for strøm levert fra nettselskapet er derfor regulert av myndighetene til å være høyere enn prisen på strøm kjøpt gjennom en kraftleverandør (strømselskap). Prispåslaget skal motivere strømbrukerne til å inngå en avtale med en kraftleverandør.

I de første seks ukene med ventetariff, er prisen for leveringspliktig strøm lik månedlig gjennomsnittlig spotpris i det aktuelle området + et påslag på 6,25 øre/kWh inklusiv mva. Etter seks uker skal nettselskapet øke påslaget ytterligere for å forsterke insentivet til å velge en strømleverandør. Dette gjør at kunder som kjøper strøm gjennom en ventetariffavtale betaler betydelig mer for strømmen enn nødvendig, i mange tilfeller mange tusen kroner mer per år enn om en hadde kjøpt strøm gjennom et kraftselskap.

Ifølge beregninger av Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) er andelen husholdninger på leveringsplikt på omkring 2,3 prosent i 2020. Omtrent 72 prosent av disse hadde vært på leveringsplikt i over seks måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg