ventetariff

Ventetariff er betegnelsen på prisen for strøm som er levert direkte fra nettselskapet. Ventertariff er dyrere enn ordinære strømpriser.

Alle nettselskap er gjennom energiloven pålagt å levere kraft (leveringsplikt) til kunder som ikke har avtale med en egen kraftleverandør. Når kunder blir tilkoblet strømnettet og mangler en kontrakt med en kraftleverandør, vil altså det lokale nettselskapet levere strøm. Ordningen skal sikre at kundene ikke mister strømmen ved flytting, dersom strømselskapet ikke lenger kan levere strøm, eller når kunden ikke har betalt strømregningen og kraftselskapet derfor avslutter kundeforholdet. Nettselskapene er pålagt å informere kundene om hvordan de kan finne en strømleverandør.

Nettselskapenes leveringsplikt er ment å være en midlertidig ordning. Prisen for strøm levert fra nettselskapet er derfor regulert av myndighetene til å være høyere enn prisen på strøm kjøpt gjennom en kraftleverandør (strømselskap). Prispåslaget skal motivere strømbrukerne til å inngå en avtale med en kraftleverandør.

I de første seks ukene med ventetariff, er prisen for leveringspliktig strøm lik månedlig gjennomsnittlig spotpris + et påslag på 5 øre/kWh inklusiv mva. Etter seks uker øker påslaget til 10 øre/kWh inklusiv mva. I tillegg kommer et påslag som følge av elsertifikatordningen. Dette gjør at kunder som kjøper strøm gjennom en ventetariffavtale betaler betydelig mer for strømmen enn nødvendig, i mange tilfeller mange tusen kroner mer per år enn om en hadde kjøpt strøm gjennom et kraftselskap.

Ifølge beregninger av Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) er andelen husholdninger på leveringsplikt på 2,8 prosent i 2017. Omtrent 30 prosent av disse hadde vært på leveringsplikt i over seks måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg