Vekten til en gjenstand er utslaget gjenstanden gir på en vekt. I dagligtale brukes vekt om det samme som masse og måles i kg eller gram. Innen fysikk er vekt en kraft som måles i newton.

Faktaboks

En gjenstand som ligger på en vekt i ro, skyver på vekten med en kraft som er like stor som tyngdekraften på gjenstanden. Vekten skyver tilbake på gjenstanden med en kraft som er like stor og motsatt rettet. Dette følger av Newtons tredje lov. Vekt er derfor et mål på kraften som skyver på en gjenstand for å balansere tyngdekraften som drar på gjenstanden.

Vekt, masse og tyngde

I dagligtale brukes begrepene vekt, masse og tyngde ofte om hverandre. I fysikken er disse begrepene presist definert:

  • Vekt er utslaget en gjenstand gir på en vekt
  • Masse er mengden stoff gjenstanden består av
  • Tyngde er kraften som jorda trekker på gjenstanden med på grunn av gravitasjon

Det finnes tilfeller der tyngde og vekt ikke er like. Det gjelder for eksempel når en person tar sats for å hoppe. Da skyver personen på underlaget med kraft fra musklene i tillegg til tyngden mg. Vekten er kraften underlaget skyver tilbake med, og siden den må være like stor som kraften på underlaget, må også den være større enn tyngden. Hvis personen tar sats oppå en vekt, vil hen kunne se at utslaget er større enn tyngden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Kristin Måleng

HeiVekt/masse. Jeg ser at det i så og si alle bøker og blader blir ordet vekt og veie brukt. Eks: Han veide 50 kg. Er det helt feil? Som lærer på barneskolen er det utfordrende å være korrekt. Hva bør jeg bruke? Han veier 50 kg eller Han har en masse på 50 kg?

skrev Øyvind Grøn

Hei Kristin! Det er flott at du stopper opp her. Korrekt og presis bruk av ordene er viktig for god kommunikasjon og minsker sjansen til å bli misforstått. Det korrekte er å si at han har en masse på 50 kg.Vekt brukes om masse ganger tyngdens akselerasjon. Vekt er en kraft slik ordet brukes i fysikken. Men her møter vi den vanskeligheten at noen ord brukes forskjellig i dagliglivet og i fysikken. På badevekten står det hvor mange kg vi veier. Det er slik vi snakker i dagliglivet. Ute i verdensrommet der vi er vektløse, vil han fortsatt ha en masse på 50 kg - men altså ingen vekt.Vennlig hilsenØyvind

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg