vaselin

Vaselin er en renset, halvfast blanding av hydrokarboner, fremstilt fra petroleum. Den opprinnelige fargen er lys gul (gul vaselin). Ved bleking fås hvit vaselin. Vaselin er egnet som salvegrunnlag og inngår i en rekke salver som hjelpestoff. Vaselin er praktisk talt uløselig i vann og virker vannavstøtende. Den beskytter huden mot fuktighet, men hindrer også fordamping av vann fra huden. Vaselin absorberes ikke gjennom huden og fremkaller meget sjelden allergiske reaksjoner. Gul vaselin (uten tilsetningsstoffer) brukes i noen grad som dekkende og beskyttende salve, for eksempel i streng kulde.

Faktaboks

Uttale
vaselˈin
Etymologi

fra varemerket Vaseline (av tysk 'vann' og gresk 'olje'),

Vaselin er en mikrokrystallinsk petroleumsvoks blandet med 30–50 prosent olje, og er egentlig en type petrolatum. Betegnelsen bør bare brukes om de oljefattigere kvaliteter som er hvite til svakt blålig fluorescerende. Disse er praktisk talt fri for lukt og smak og anvendes vesentlig til farmasøytiske og kosmetiske formål.

Varemerket Vaseline

Ordet er egentlig et varemerke, Vaseline, skapt av oppfinneren, apotekeren Robert Augustus Chesebrough i 1860-årene. Hans selskap (fra 1955 Chesebrough-Pond's) ble i 1986 overtatt av Unilever, som er eier av varemerket. Se også Kløver vaseline.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg