Vänerlaks er en samlebetegnelse på laks som forekommer i innsjøen Vänern i Sverige. Laksen er storvokst, og den er en av svært få bestander av laks som lever hele livet sitt i ferskvann.

I dag er det to gjenværende bestander av vänerlaks: i Klarälven og i Gullspångälven. I tidligere tider var det også en bestand i Norselven, men den er nå utdødd. Bestanden av laks var opprinnelig stor i begge elvene, i Klarälven vandret for eksempel laksen inn i Norge (opp i Trysilelven). Omfattende utbygging av vannkraft i alle elvene har sperret fiskens frie gang, samtidig som mange av de opprinnelige leveområdene er blitt ødelagt eller forringet. Bestandene i begge elvene har lenge vært truet, og det er i gang omfattende arbeid for å restaurere bestandene.

Vänerlaks kan nå opp i en vekt av 10–12 kg, selv om den vanligvis er langt mindre. Laksen i Vänern er hardt beskattet, men fisket er regulert slik at vill laks må slippes tilbake. Det settes nemlig årlig ut mye klekkeriprodusert laksesmolt i vassdraget, og disse er merket ved at fettfinnen er klippet av. Det er kun slik fettfinneklippet laks som kan beholdes av fiskere.

Genetiske studier har vist at laksen i Gullspångälven og Klarälven er genetisk forskjellig fra hverandre. Studiene viser også at disse to bestandene er mer like laksen i Østersjøen enn laksen på den svenske vestkysten (som for eksempel laksen i Göta älv, som er Vänerns utløp).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg