vänerlaks

Vänerlaks er en samlebetegnelse på laks som forekommer i innsjøen Vänern i Sverige. Laksen er storvokst, og den er en av svært få bestander av laks som lever hele livet sitt i ferskvann.

I dag er det to gjenværende bestander av vänerlaks: i Klarälven og i Gullspångälven. I tidligere tider var det også en bestand i Norselven, men den er nå utdødd. Bestanden av laks var opprinnelig stor i begge elvene, i Klarälven vandret for eksempel laksen inn i Norge (opp i Trysilelven). Omfattende utbygging av vannkraft i alle elvene har sperret fiskens frie gang, samtidig som mange av de opprinnelige leveområdene er blitt ødelagt eller forringet. Bestandene i begge elvene har lenge vært truet, og det er i gang omfattende arbeid for å restaurere bestandene.

Vänerlaks kan nå opp i en vekt av 10–12 kg, selv om den vanligvis er langt mindre. Laksen i Vänern er hardt beskattet, men fisket er regulert slik at vill laks må slippes tilbake. Det settes nemlig årlig ut mye klekkeriprodusert laksesmolt i vassdraget, og disse er merket ved at fettfinnen er klippet av. Det er kun slik fettfinneklippet laks som kan beholdes av fiskere.

Genetiske studier har vist at laksen i Gullspångälven og Klarälven er genetisk forskjellig fra hverandre. Studiene viser også at disse to bestandene er mer like laksen i Østersjøen enn laksen på den svenske vestkysten (som for eksempel laksen i Göta älv, som er Vänerns utløp).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg