Faktaboks

Etymologi

førsteleddet trolig guld 'gull', sisteleddet spång 'klopp'

Södra Råda kyrka
Södra Råda var en av Sveriges få bevarte trekirker fra middelalderen, rikt innvendig dekorert med veggmalerier fra 1300- og 1400-tallet. Kirken gikk tapt i brann i 2001.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Södra Råda
Södra Råda kirke. Foto fra 1980-åra.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Gullspång er en kommune i Sverige, i Västra Götalands län ved Vänerns østbredd. Arealet er 316 kvadratkilometer og kommunen har 5100 innbyggere (2024). Gullspång ligger mellom Vänern og de mindre innsjøene Skagern og Unden. Den nordlige delen av kommunen ligger i Värmland, den sørlige i Västergötland.

Landskapet preges av oppsprukken grunnfjellsberggrunn dekket av morene. I nordvest finnes endemorener fra siste istid. Kommunen har biotoper med et rikt fugleliv. Næringslivet er variert med vekt på verksted- og trevareindustri. Otterbäcks hamn er en av Vänerns større havner.

Södra Råda kirke, bygd i 1310, er en rikt utsmykket trekirke med veggmalerier fra 1300- og 1400-tallet, og ble totalskadd i en brann i 2001.

Kommunesenteret Gullspång ligger ved Gullspångsälven, som er største tilløp til Vänern etter Klarälven. Gullspångsälven kommer fra innsjøen Skagern (69 meter over havet) og renner ut i Vänern (52 meter over havet). Elva har en betydelig kraftproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg