Gullspång

Södra Råda var en av Sveriges få bevarte trekirker fra middelalderen, rikt innvendig dekorert med veggmalerier fra 1300- og 1400-tallet. Kirken gikk tapt i brann i 2001.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE
Södra Råda kirke. Foto fra 1980-åra.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Gullspång er en kommune i Sverige, i Västra Götalands län ved Vänerns østbredd; 316 kvadratkilometer med 5280 innbyggere (2019). Gullspång ligger mellom Vänern og de mindre innsjøene Skagern og Unden. Den nordlige delen av kommunen ligger i Värmland, den sørlige i Västergötland.

Landskapet preges av oppsprukken grunnfjellsberggrunn dekket av morene. I nordvest finnes endemorener fra siste istid. Kommunen har biotoper med et rikt fugleliv. Næringslivet er variert med vekt på verksted- og trevareindustri. Otterbäcks hamn er en av Vänerns større havner.

Södra Råda kirke, bygd 1310, en rikt utsmykket trekirke med veggmalerier fra 1300- og 1400-tallet, ble totalskadd i brann i 2001.

Kommunesenteret Gullspång (1594 innbyggere i 2019) ligger ved Gullspångsälven, som er største tilløp til Vänern etter Klarälven. Gullspångsälven kommer fra innsjøen Skagern (69 meter over havet) og renner ut i Vänern (52 meter over havet). Elva har en betydelig kraftproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg