utleggsforbud

Artikkelstart

Utleggsforbud er en privatrettslig bestemmelse om at visse formuesgoder ikke skal kunne tjene til dekning av eierens gjeld ved at det blir tatt utlegg i dem eller ved at de trekkes inn i eierens konkursbo. Adgangen til å etablere slike forbud er regulert i lov om fordringshavernes dekningsrett av 8. juni 1984 kapittel 3.

Faktaboks

Også kjent som

beslagsforbud

Forbudet må gjelde verdier som er blitt overført vederlagsfritt til erververen; det kan altså etableres av en giver eller arvelater for så vidt gjelder gaven, henholdsvis de arvede verdiene. Hvis erververen ved å overta pantegjeld eller på annen måte yter delvis vederlag, kan forbehold tas for den overskytende del dersom vederlaget ikke utgjør mer enn en halvdel av formuesgodets verdi på overdragelsestiden.

Hvis forbeholdet skal utelukke kreditorbeslag også for gjeld som erververen måtte pådra seg i fremtiden, må erververens rådighet over formuesgodene båndlegges: han må ikke ha adgang til å gjøre seg nytte av godene ved salg eller pantsettelse eller på annen lignende måte. Rettsvern for forbudet og båndleggelsen må etableres ved tinglysing eller på annen tilsvarende måte. Utleggsforbudet må ikke gripe inn i en arvings pliktdelsrett uten arvingens samtykke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg