Utblåsningssikring er utstyr som brukes for å unngå ukontrollerte utblåsninger.

Boresikringsventil

En boresikringsventil (engelsk blowout preventer, forkortet BOP), kan være mer enn 10 m høy og veie opptil 30 tonn. Den brukes ved boring, nedsetting av fôringsrør og ved visse typer overhalingsarbeider.

Hovedfunksjonen er stengning av ringrommet (annulus) mellom fôringsrør og borestreng med forskjellige annulusventiler (annular preventer). Disse består av ventilblad (pipe rams) med åpning i midten og en gummiventil (bag preventer, hydril), som kan pakkes rundt legemer av varierende diameter. Endelig anvendes iblant kuttende ventilblad (shear rams), som kan skjære over borestrengen i tilfelle det er utblåsning gjennom denne. Ventilbladene kan lett skiftes, slik at de passer til diameteren på borestrengen til enhver tid.

Ventilbladene drives hydraulisk fra trykkakkumulatorer. En boresikringsventil har forgreningsventiler med tilhørende rør for avblåsing fra ringrommet, avblåsingsrør (choke line) og for nedpumping av boreslam til ringrommet, boreslamrør (kill line). Ved boring fra bunnfast plattform står boresikringsventilen oppe på plattformen. Ved boring fra flytende installasjon står den på havbunnen.

Innvendig sikringsventil

Innvendig sikringsventil (internal BOP) er en mindre ventil som kan monteres inne i borestrengen for stengning av denne.

Produksjonssikringsventil

Produksjonssikringsventil (downhole safety valve, DHSV), kuleventil eller klaffeventil som plasseres inne i produksjonsrøret i en petroleumsbrønn cirka 100 m under havbunnen. Ventilen holdes åpen med hydraulisk trykk fra overflaten, via et rør på utsiden av produksjonsrøret. Det hydrauliske trykk er større enn reservoartrykket. Fjernes trykket med hensikt eller på grunn av feil, stenger en kraftig fjær ventilen og hindrer utblåsning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg