Ungdomstjenesten var et forsøk fra de nazistiske myndigheter i Norge, som ved «lov» av 5. februar 1942 bestemte at all norsk ungdom hadde plikt til å utføre såkalt ungdomstjeneste i Nasjonal Samlings ungdomsfylking. «Loven» utløste en protestbevegelse som hører med til de store begivenhetene i holdningskampen i 1942. Ungdomstjenesten ble ikke satt ut i livet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. april 2010 skrev Ragnar Volden


Mitt navn er Ragnar Volden. Jeg er født i 1931 og dermed 11 år høsten 1942 da nazistene på Ås i Akershus med hård hånd satte ungdomstjenesten ut i livet i henhold til ordre fra høyere hold.

Foreldrene protesterte ved å holde oss guttene borte fra hirdmøtene. Det endte med at noen foreldre,deriblandt min far, ble arrestert og satt på Bredtvedt fram til jul 1942.

Jeg mener at formuleringen i Store Norske Leksikon ikke er korrekt. Min far Hans Volden skrev dagbok fra dramatikken disse høstmånedene. Jeg kunne tenke meg å sende en kopi av disse 4/5 renskrevne sidene og sende til ansvarlig redaktør for denne del av den norske motstandskampen. Noen av oss guttene flyttet til familie på andre steder på Østlandet i hele 1943.

De berørte familiene på Ås fortjener en korrekt fremstilling av det som skjedde. Jeg bidrar gjerne med ytterligere detaljer, men ønsker i første omgang kontakt med ansvarlig forfatter av denne del av krigshistorien. Vennlig hilsen Ragnar.

Tlf. 90067158

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.