Ungdomstjenesten var et forsøk fra de nazistiske myndigheter i Norge på å innføre obligatorisk medlemskap for norske ungdommer i en nazistisk ungdomsorganisasjon etter mønster av det tyske Hitlerjugend.

Ved lov av 5. februar 1942 bestemte Quisling-regjeringen at all norsk ungdom hadde plikt til å utføre såkalt ungdomstjeneste i Nasjonal Samlings ungdomsfylking (NSUF). Loven utløste en protestbevegelse som hører med til de sentrale begivenhetene i holdningskampen i 1942, der tusenvis av norske foreldre nektet sine barn å møte da de ble innkalt til ungdomstjeneste i NSUF-regi.

Som følge av de store protestene og et klart standpunkt mot tiltaket blant flertallet av befolkningen, ble Ungdomstjenesten ikke satt ut i livet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Ragnar Volden

Mitt navn er Ragnar Volden. Jeg er født i 1931 og dermed 11 år høsten 1942 da nazistene på Ås i Akershus med hård hånd satte ungdomstjenesten ut i livet i henhold til ordre fra høyere hold. Foreldrene protesterte ved å holde oss guttene borte fra hirdmøtene. Det endte med at noen foreldre,deriblandt min far, ble arrestert og satt på Bredtvedt fram til jul 1942. Jeg mener at formuleringen i Store Norske Leksikon ikke er korrekt. Min far Hans Volden skrev dagbok fra dramatikken disse høstmånedene. Jeg kunne tenke meg å sende en kopi av disse 4/5 renskrevne sidene og sende til ansvarlig redaktør for denne del av den norske motstandskampen. Noen av oss guttene flyttet til familie på andre steder på Østlandet i hele 1943.De berørte familiene på Ås fortjener en korrekt fremstilling av det som skjedde. Jeg bidrar gjerne med ytterligere detaljer, men ønsker i første omgang kontakt med ansvarlig forfatter av denne del av krigshistorien. Vennlig hilsen Ragnar.Tlf. 90067158

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg