Underbevisst er et begrep innen psykoanalysen som henviser til tanker, følelser, driftsimpulser og andre psykiske prosesser som foregår i hjernen utenfor vår selvbevissthet, men som kan komme frem gjennom drømmer, forglemmelser, vitser eller i samtaleterapi via psykoanalytiske metoder som frie innfall.

Begrepet, som opprinnelig stammer fra den franske psykologen og psykiateren Pierre Janet, bygger på en forestilling om bevissthetheten som et slags hus med flere etasjer, og at noen psykiske elementer er henvist til et underjordisk liv i en slags mental «kjeller».

Mange psykoanalytikere foretrekker begrepet ubevisst framfor underbevisst, da de mener at ubevisstheten kjennetegnes av manglende bevissthet, altså at den er ikke-bevisst, mens de vil ikke ta stilling til om den er under eller over noe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg