Branchinecta paludosa
Fauna Norvegiae, 1896.

Tusenbeinkreps, orden Anostraca av krepsdyr i klassen bladfotinger (Branchiopoda). Små, langstrakte dyr uten ryggskjold og med minst 11 par forgrenede svømmeføtter. Finnes i ferskvann på de fleste kontinenter. Tusenbeinkreps svømmer med ryggsiden ned. De er dårlige svømmere, og et lett bytte for fisk.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anostraca

Det finnes tre arter i Norge.

  1. Langhalet tusenbeinkreps, Branchynecta paludosa er utbredt i Nord-Norge og fjellene i Sør-Norge. På Dovre har denne arten vært vanlig fra 900 meter over havet, men er nå vanligst over 1100 meter.
  2. Korthalet tusenbeinkreps, Polyartemia forcipata, finnes i fjellvann i Nord-Trøndelag og i Nord-Norge.
  3. Sørlig tusenbeinkreps, Tanymastix stagnalis, er bare funnet noen få steder i fjellvann i Møre og Romsdal. Den siste blir 6 – 10 mm lang, de to første er litt større.

Saltsjøkreps, Artemia, hører hjemme i Nord-Amerika, og arten Artemia salina i Middelhavsområdene. De brukes som fiskefôr i akvarier. De kan kjøpes i form av inntørkete egg, som klekker når de kommer i vann.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anostraca
Artsdatabanken-ID
57
GBIF-ID
544

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg