Spettefugler, Piciformes, fugleorden med i alt ca. 350 arter fordelt på 4 familier:  spetter, skjeggfugler, tukaner og voksetere. Små til store trelevende fugler tilpasset klatring; føttene har to tær er vendt framover og to bakover. I Vest-Europa finnes bare en familie, spettefamilien, Picidae.

Skjeggfugler, Capitonidae, er små til middels store (9-35 cm), robuste trelevende fugler med kraftig nebb og skarpe klør. De er utbredt i skog og buskterreng i Sør-Amerika, Afrika og Asia. 13 slekter med 82 arter.

Tukaner, Ramphastidae, er mellomstore til store (30-61 cm), fargerike trelevende fugler med enormt nebb og lang stjert. De finnes i tropiske regnskoger i Mellom- og Sør-Amerika. 6 slekter med 34 arter.

Voksetere , tidligere kalt honninggjøker, Indicatoridae, er små (10-20 cm) gråbrune fugler med lite hode og kort nebb. De er reirparasitter (legger eggene sine i reir hos andre arter) og finnes i skogsområder i Sør-Afrika og sørlige deler av Asia. Kjent for å lede mennesker til bol av honningbier. 4 slekter med 17 arter.

Spetter, Picidae, er små til store (7,5-60 cm) fugler med rett og spisst nebb og en meget lang tunge som kan strekkes langt utenfor nebbspissen. De er utbredt over hele verden unntatt Australia og stillehavsøyer. 28 slekter med 216 arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.