Spettefugler, Piciformes, er en fugleorden med i alt cirka 350 arter fordelt på fire familier: spetter, skjeggfugler, tukaner og voksetere. Spettefugler er små til store trelevende fugler tilpasset klatring; føttene har to tær som er vendt framover og to bakover. I Vest-Europa forekommer bare spettefamilien, Picidae.

Skjeggfugler, Capitonidae, er små til middels store (9-35 cm), robuste, trelevende fugler med kraftig nebb og skarpe klør. De er utbredt i skog og buskterreng i Sør-Amerika, Afrika og Asia. Familien består av 13 slekter med 82 arter.

Tukaner, Ramphastidae, er mellomstore til store (30-61 cm), fargerike og trelevende fugler med enormt nebb og lang stjert. De finnes i tropiske regnskoger i Mellom- og Sør-Amerika. Familien består av seks slekter med 34 arter.

Voksetere, tidligere kalt honninggjøker, Indicatoridae, er små (10-20 cm), gråbrune fugler med lite hode og kort nebb. De er reirparasitter (legger eggene sine i reir hos andre arter) og finnes i skogsområder i Sør-Afrika og sørlige deler av Asia. Vokseterne er kjent for å lede mennesker til bol av honningbier. Familien består av fire slekter med 17 arter.

Spetter, Picidae, er små til store (7,5-60 cm) fugler med rett og spisst nebb og en meget lang tunge som kan strekkes langt utenfor nebbspissen. De er utbredt over hele verden unntatt Australia og stillehavsøyene. Familien består av 28 slekter med 216 arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.