spettefugler

Flaggspetten er en vanlig art i Norge. Den tilhører spettefamilien.
Regnbuetukan, Costa Rica. Rundt 55 centimeter lang, vekt 600-750 gram.
Regnbuetukan
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Spettefugler, Piciformes, er en orden av fugler som omfatter åtte familier: spettefamilien, tukaner, voksetere, jakamarer, dovenfugler og tre ulike familier av skjeggfugler.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Piciformes

Spettefuglene er små til store trelevende fugler tilpasset klatring; føttene har to tær som er vendt framover og to bakover. I Vest-Europa forekommer bare spettefamilien, Picidae.

Familier

Spettefamilien, Picidae, er små til store (7,5-60 cm) fugler med rett og spisst nebb og en meget lang tunge som kan strekkes langt utenfor nebbspissen. De er utbredt over hele verden unntatt Australia og stillehavsøyene. Familien består av 28 slekter med 216 arter. I Norge har vi to underfamilier av spettefamilien, nemlig vendehalser, Jynginae, og spetter, Picinae.

Skjeggfugler, fordelt på tre ulike familier, er små til middels store (9-35 cm), robuste, trelevende fugler med kraftig nebb og skarpe klør. De er utbredt i skog og buskterreng i Sør-Amerika, Afrika og Asia.

Tukaner, Ramphastidae, er mellomstore til store (30-61 cm), fargerike og trelevende fugler med enormt nebb og lang stjert. De finnes i tropiske regnskoger i Mellom- og Sør-Amerika. Familien består av seks slekter med 34 arter.

Voksetere, tidligere kalt honninggjøker, Indicatoridae, er små (10-20 cm), gråbrune fugler med lite hode og kort nebb. De er reirparasitter (legger eggene sine i reir hos andre arter) og finnes i skogsområder i Sør-Afrika og sørlige deler av Asia. Vokseterne er kjent for å lede mennesker til bol av honningbier. Familien består av fire slekter med 17 arter.

Familiene jakamarer og dovenfugler lever i Sør-Amerika og Mellom-Amerika.

Faktaboks

spettefugler
Piciformes
Artsdatabanken-ID
267
GBIF-ID
724

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg