Trille
Trille med løs kuskebukk og kurvfletting i setet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

En trille er et hestekjøretøy med fire hjul som blir trukket av én eller to hester. Den norske trilla var et kjøretøy for persontransport. Trilla har et bekvemt baksete med plass til to personer og et enklere og mindre motsete, som også ga plass til to personer.

Faktaboks

Etymologi
dannet i norsk eller svensk til verbet trille

Trilla kunne helt mangle sete til kusken, men noen triller hadde et kuskesete foran eller bak. Triller som hadde kuskesete bak, ble gjerne benyttet til turistkjøring. Hvis fatingen var laget av kurvfletting, ble trilla kalt kurvtrille.

Trilla var et vanlig kjøretøy i hele Sør-Norge. Trillas glanstid varte fra slutten av 1800-tallet til den ble utkonkurrert av bilen på 1900-tallet. Mange norske vognfabrikker laget triller.

Historikk

Trilla, slik vi kjenner den fra 1900-tallet, var beslektet med den engelske «park phaeton» og «damephaeton» fra victoriatiden. Slike vogner ble kjørt omkring i parkene av damer med omfangsrike kjoler. Derfor hadde vogntypen en dyp nedskjæring for lett innstigning og et tjenersete bak.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høie, Bjørn K. (2002). 40 norske hestekjøretøyer. Foreningen til Kjørehestens Fremme.
  • Høie, Bjørn K. (2007). Hest og vogn i Norge. Eget forlag.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy : Med hjul og meier på norske veier. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg