En tredjemannsavtale er en avtale som ikke bare skaper rettigheter og plikter for (som regel: de to) partene i avtalen, men også skaper rettigheter for en utenforstående tredjemann. Hvem den utenforstående som får direkte rettigheter etter avtalen er, kan være bestemt eller ubestemt angitt av avtalepartene.

Faktaboks

Også kjent som

tredjemannsløfte

Tredjemannsavtaler er særlig praktisk i livsforsikringer ved dødsfall: I slike situasjoner er i alminnelighet en tredjemann oppnevnt som begunstiget, for eksempel gjenlevende ektefelle eller barna til avdøde. På lignende måte vil panthavere i brann- og sjøforsikring som regel omfattes av forsikringen ved siden av eieren. Et annet praktisk eksempel på tredjemannsavtale er gjeldsovertagelse ved kjøp av en pantebeheftet fast eiendom.

Tredjemanns stilling under tredjemannsavtalen er usikker så lenge tredjemannsavtalen ikke er oppfylt, ettersom avtalepartene i utgangspunktet kan omgjøre avtalen seg imellom uten hensyn til tredjemanns rett. Avtalepartene kan imidlertid ha gitt avkall på adgangen til å omgjøre avtalen til ugunst for tredjemann da de inngikk den opprinnelige avtalen, for eksempel ved en erklæring om at en oppnevning av begunstiget i en livsforsikring skal være ugjenkallelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg