transittmottak

Mottakssentraler for asylsøkere som bare midlertidig skal oppholde seg der kalles transittmottak (transitt betyr gjennomreise). De er opprettet som første oppholdssted for nye asylsøkere. Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvar for å tilby innkvartering til alle som søker om beskyttelse i Norge, jf. utlendingsloven § 95. Dersom søknaden deres er åpenbart grunnløs, så går veien ut igjen av landet. Dersom det er grunnlag for videre vurdering av søknaden sendes de videre til asylmottak eller privat boforhold.

Når førstegangs helseundersøkelse, asylintervju og eventuell aldersundersøkelse er utført, betegnes beboerne som «avreiseklare». De flyttes da til ordinære asylmottak. I dagligtale omtales oppgaven som «fordeling fra transitt».

Det er opprettet egne separate transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere mellom 15 og 18 år. Bakgrunnen for dette er de særlige behov for ivaretakelse som denne gruppen har som følge av at de er barn. For enslige mindreårige asylsøkere under 15 år er det etablert særlige omsorgssentre i regi av Bufetat som skal gi de beskyttelse og omsorg mens de er her.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg