hypnose

Hypnose er en søvnlignende tilstand hvor bevisstheten innsnevres og sanseinntrykk for øvrig stenges ute, samtidig som personen bevarer kontakt (rapport) med den som fremkaller hypnosen, hypnotisøren, og mottageligheten for inntrykk fra ham eller henne, suggestibilitet, er økt. Hypnose kan også fremkalles av personen selv gjennom bestemte konsentrasjonsteknikker som innsnevrer bevisstheten og som kan læres, såkalt autohypnose.

Faktaboks

uttale:
hypnˈose
etymologi:
av gresk ‘søvn’

De fleste mennesker lar seg hypnotisere, hvis de er villige til det, om enn ikke alltid ved første forsøk. Å bli hypnotisert krever at personen er villig til å gi slipp på egen kontroll og i stedet konsentrerer seg fullt ut om hypnotisørens instruksjoner, som er inntrengende, enstonige og rytmiske hørselsinntrykk som virker søvndyssende, men samtidig holder rapporten ved like. Hypnosen mangler ellers søvnens fysiologiske virkninger på åndedrett, puls og så videre.

Den hypnotiserte er i regelen på det rene med sin tilstand og husker det som er foregått under hypnosen, om den ikke var så dyp at rapporten har gått for seg under bevissthetenes terskel. Hypnose brukes en del i behandling av smertetilstander, fordi den innsnevrede bevisstheten for sanseinntrykk under hypnose gjør at smerte for en periode kan lindres eller bli nesten helt borte. Hypnose brukes også av og til for å hjelpe personer til å erindre særlig dramatiske eller skremmende opplevelser (traumer) som tilsynelatende er glemt, men som fortsatt likevel plager personen. Hypnotisøren kan også gi instruksjoner om følelsesinnstillinger og handlinger som skal virkeliggjøres på et senere tidspunkt enn hypnosen, posthypnotisk. Dette har vært forsøkt benyttet for å endre atferd, for eksempel røykeavvenning, endring av spisevaner, med noe suksess, men påvirkning av atferd og sanseopplevelser er sterkere mens personen er under hypnose enn etter at hypnosen er over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg