Trampoline (foto)

Trampoline. Hagetrampoliner har oppnådd stor popularitet i de senere årene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Trampoliner består av en elastisk stoffduk oppspent i en ramme ved hjelp av stålfjærer langs kantene. Apparatet har en kraftig fjærende virkning, slik at man lett spretter opp igjen ved landing etter et hopp. Opprinnelig ble trampoliner brukt til mosjon, underholdning og idrettstrening (til turn, stup, med mer), senere også i konkurranser i trampolineturning. Utendørs hagetrampoliner for barn og ungdom har vært populære i Norge siden 2000-tallet. En liten kvadratisk trampoline kalles trampett.

Faktaboks

Uttale
trampolˈine

Trampolinen, i sin moderne form, ble oppfunnet av amerikaneren George Nissen i 1930-årene.

Trampolineturning

I trampolineturning utfører man både obligatoriske og selvvalgte øvelser i serier på ti ulike momenter. Man utfører hoppene kontinuerlig med varierende kroppsposisjon, volter og skru i luften. Vanskelighetsgrad og utførelse bedømmes av dommere, som i turn og stup. Konkurransetrampolinen er ca. 5 meter lang og 3 meter bred. Man konkurrerer individuelt, i lag eller synkront, i det siste utfører to deltakere samme øvelser samtidig på to trampoliner ved siden av hverandre.

Et internasjonalt forbund ble stiftet i 1964 med VM fra samme år. Forbundet gikk i 1999 inn i Det internasjonale turnforbundet, Fédération Internationale de Gymnastique (FIG). Trampolineturning har vært OL-gren fra 2000 (individuelt begge kjønn). Trampoline var en offisiell konkurransegren i Norges Gymnastikk- og Turnforbund fra 2001 til 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg