Trampoline, elastisk stoffduk oppspent i en ramme ved hjelp av stålfjærer langs kantene, i sin moderne form oppfunnet av amerikaneren George Nissen i 1930-årene. Apparatet har en kraftig fjærende virkning, slik at man lett spretter opp igjen ved landing etter et hopp. Opprinnelig benyttet til mosjon, underholdning og idrettstrening (turn, stup m.m.), senere også konkurranser i trampolineturning. Utendørs hagetrampoliner for barn og ungdom er blitt populære i Norge på 2000-tallet.

I trampolineturning utfører man både obligatoriske og selvvalgte øvelser i serier på ti ulike momenter, hvor man utfører hoppene kontinuerlig med varierende kroppsposisjon, volter og skru i luften. Vanskelighetsgrad og utførelse bedømmes av dommere som i turn og stup. Konkurransetrampolinen er ca. 5 m lang og 3 m bred. Man konkurrerer individuelt, for lag og synkront, i det siste utfører to deltakere samme øvelser samtidig på to trampoliner ved siden av hverandre. Et internasjonalt forbund ble stiftet i 1964 med VM fra samme år. Forbundet gikk i 1999 inn i Det internasjonale turnforbundet, Fédération Internationale de Gymnastique (FIG). OL-gren fra 2000 (individuelt begge kjønn). Offisiell konkurransegren i Norges Gymnastikk- og Turnforbund fra 2001.

trampett er en mindre utgave av en trampoline og er ca. 1,2 m lang og 1,2 m bred. Den vanligste bruken er at utøverene løper mot trampetten, og bruker den til å utføre et element i luften før de lander på et landingsområde. Trampett blir også brukt i kombinasjon med hest, og er et av tre apparater brukt i troppsgymnastikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.