Totalrentabilitet (også kalt totalkapitalrentablitet) er et nøkkeltall innenfor bedriftsøkonomi som ser på en bedrifts lønnsomhet. Totalrentabiliteten brukes for å beregne avkastningen en bedrift har hatt på kapitalen den har anskaffet (gjeld og egenkapital) i året som har vært.

Vurdering

Når man regner ut totalrentabiliteten får man et prosenttall. Kravet til tallet kommer an på bedriften. Det er normalt å sammenligne med andre bedrifter i samme bransje og resultater fra tidligere år. Kravet kan også betraktes i forhold til tiden (nedgangskonjunktur/høykonjunktur).

Siden totalrentabiliteten sier noe om hvordan avkastningen på pengene bedriften har, er det normalt å se tallet i forhold til andre investeringsalternativer. Dette kan være investeringer i andre prosjekter eller en sammenligning med renten man får i bank.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg