Tobakksskadeloven er en norsk lov som har til formål å begrense de helseskader som bruk av tobakk medfører.

Faktaboks

Fullt navn
lov om vern mot tobakksskader
Kortnavn
tobakksskadeloven
Forkortelse
tobskl
Trådt i kraft
01.07.1975
Lovdata-ID
NL/lov/1973-03-09-14

Lovens innhold

Ved lovens ikrafttredelse i 1975 omfattet den blant annet forbud mot tobakksreklame, aldersgrense for kjøp av tobakk (opprinnelig 16 år, endret til 18 år fra 1. januar 1996) og påbud om merking av tobakksvarer med advarsel om helsefare. Et viktig senere tillegg kom i 1988, rett til vern mot passiv røyking med forbud mot røyking i lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang. Serveringssteder var opprinnelig unntatt forbudet, men det kunne fastsettes nærmere regler i forskrift.

Fra 1. juli 1993 ble det i henhold til forskrift satt krav om røykfrie arealer på restauranter, hoteller og andre overnattings- og serveringssteder. Kravene innebar at minst en tredjedel av bordene, sitteplassene og rommene skulle være røykfrie, og alle fellesarealer skulle være røykfrie. Fra 1. januar 1998 kunne tobakksrøyking kun tillates ved inntil halvparten av bordene og sitteplassene i lokalet. Fra 1. juni 2004 ble serveringssteder helt røykfrie.

Salg av tobakksvarer fra automat er forbudt og det er forbudt å eksportere snus til andre EØS-land som har utarbeidet forbud mot omsetning av dette substans (det vil si hele EØS med unntak av Sverige).

Historikk

Loven het opprinnelig lov om restriktive tiltak ved omsetning av tobakksvarer m.v. I 1988 ble lovens tittel endret til lov om vern mot tobakkskader og i 2003 til lov om vern mot tobakksskader.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg