Akkresjonsskive
Kunstnerisk fremstilling av en tilvekstskive rundt et supermassivt sort hull, som også viser en jetstråle ut fra skiven.
Av .
Galaksen NGC 4261 har enorme jetstråler som peker ut fra galaksesenteret i hver sine retninger (venstre) og en tilvekstskive rundt et antatt supermassivt sort hull i sentrum av galaksen (høyre).
/NASA/NRAO/Caltech.

Tilvekstskive, også kalt akkresjonsskive, er en skive av gass og støv som kan oppstå rundt kompakte astronomiske objekter som hvite dverger, nøytronstjerner og sorte hull når materie faller inn mot objektet. Tilvekstskiver er også observert rundt fysiske dobbeltstjerner og skal eksistere rundt supermassive sorte hull i aktive galakser som for eksempel kvasarer.

Faktaboks

Også kjent som

akkresjonsskive

engelsk accretion disk

Materie som faller inn mot et astronomisk objekt, vil ikke falle direkte på objektet fordi det har et dreiemoment. I stedet blir det dannet en skive av materie rundt objektet. Materien i denne skiven spiraliserer innover mot objektet i sentrum av skiven, hvor materien så blir overført til objektet. Objektets masse vil da øke.

Når materien i tilvekstskiven treffer objektet, mister det gravitasjonell energi som stråles ut i form av elektromagnetisk stråling. Prosessen kan også føre til jetstråler ut fra skiven. Dersom objektet er et sort hull, vil det oppstå ultrafiolett stråling og røntgenstråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg