Tera er et SI-prefiks som sammen med en enhet angir at enheten skal multipliseres med 1012 (en billion). Symbolet for tera er T.

Faktaboks

Også kjent som

T

Prefikset tera ble tatt inn i SI-systemet i 1960. Ordet kommer av det greske ordet téras (τέρας som betyr monster) og benyttes til å betegne fire grupper med 000 etter et ett-tall (1012 = 10004). Tera blir ofte brukt for å angi et energiforbruk. For eksempel er 1 TWh lik en billion wattimer eller en milliard kilowattimer.

Innen databehandling blir tera ofte brukt sammen med byte (B) for å angi en datamengde, men med en noe avvikende betydning:

  • 1 TB = 1 terabyte = 240 byte = 1 099 511 627 776 byte

Avviket fra en normal tera er nesten 10 prosent. For å skille disse fra hverandre anbefaler IEC å benytte prefikset tebi (symbol Ti) foran byte, hvorved ligningen over skal skrives:

  • 1 TiB = 1 tebibyte = 240 byte (= (210)4 byte = 10244 byte)

Selv om denne standarden ble godkjent i 1998 har praksisen ennå ikke blitt vanlig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Gunnleiv Aareskjold

Under oppslagsordet tera- står det bl.a.: "Ordet kommer av gr. 'fire' og betegner fire grupper med 000 etter et ettall." Så vidt eg veit er "fire" på gresk "tetra". Elles er det vanleg å hevda at tera kjem av gresk τέρας (teras) som skal bety "monster"

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg