Tabl. er forkortelsen for tablettae, eller 'tabletter', som vi sier. Tablettene er ellers faste medikamenter med flat form, i motsetning til runde 'piller' (pilulae). I dag brukes betegnelsen nokså fritt om både piller og tabletter, og legens resept angir samtidig styrken og antallet som inngår i pakningen.

Faktaboks

Etymologi

diminutiv av latin tabula, 'brett, plate', altså 'liten skive'

Tablettene kom langt senere i bruk enn pillene, siden de var lite egnet for å fremstilles på et apotek. Men i 1843 hadde den engelske maleren og skribenten William Brockedon (1787–1854) tatt patent på en maskin som fremstilte tabletter ved kompresjon av legemiddelmasse (i Frankrike kalles tablettene fremdeles 'comprimées'). Dette utviklet seg etter hvert til industriell produksjon, og i dag er tablettene nærmest blitt enerådende innen medikamentbehandling per os. De er holdbare og kan fås i forskjellige fasonger og størrelser, som brusetabletter, dragéer, sublingualtabletter og mye annet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg