svartbuksandhøne

Svartbuksandhøne, Pterocles orientalis. Hannfugl i en oase i ørkenen.
Svartbuksandhøne
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Svartbuksandhøne er en fugleart i sandhønsfamilien. Den måler 30-35 cm og er en tettbygd fugl med relativt kort hale, på størrelse med skogdue.

Faktaboks

Også kjent som
Pterocles orientalis engelsk: black-bellied sandgrouse

Hannen har svart buk, gulbrunt bryst avgrenset opp mot den grå halsen av et smalt svart bånd. Hodet er grått og ryggsiden vatret i grått og gulbrunt. Hunnen har også svart bukflekk og gult bryst, men skiller seg fra hannen på mørkstreket gulbrun overside og hals.

Svartbuksandhøne hekker på flate sletter med liten vegetasjon i Spania og Portugal, foruten også i Nord-Afrika og sørvestre deler av Asia. Den er ikke påtruffet her i landet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg