Kakediagram som viser noenlunde gjennomsnittlig fordeling av hva forbruket av strøm går til i en privatbolig
.

Strømsparing er tiltak som strømbrukere kan gjøre for å redusere strømforbruket uten at det i betydelig grad går ut over komforten eller muligheten for å utføre daglige gjøremål. En vanlig årsak til at folk ønsker å redusere strømforbruket, er for å redusere utgifter til strøm.

Faktaboks

Også kjent som

Energisparing

Årsaker til høyere strømpriser

Nordmenn har i en årrekke vært vant til elektrisitet til en lav pris, men slik er det ikke nødvendigvis lenger. Prisen på elektrisk energi er både blitt høyere og mer varierende, og prisen varierer fra time til time. Det er mange grunner til dette. Det grønne skiftet er en av grunnene, nemlig at ren elektrisk energi i størst mulig grad skal erstatte forurensende fossile energikilder. En annen grunn er at forsyningsområdet er blitt mye større: Linjer til utlandet, kontinentet og England har gjort at også disse landene er blitt en del av det norske forsyningsområde. Det meste av den nye rene energien som bygges ut i dag, både i Norge og utlandet, er vind- og solkraft. Dette er energikilder som er avhengig av vær og vind, og som må suppleres med for eksempel norsk vannkraft (magasinkraft) når vinden ikke blåser eller solen ikke skinner (se balansekraft). Tyskland og andre land på kontinentet behøver å kjøpe balansekraft fra Norge. Behovet for tilskudd av balansekraft skaper ekstra etterspørsel etter ren norsk vannkraft, og med økt etterspørsel etter vannkraft er det naturlig at prisen på den stiger.

Tiltak for å redusere strømforbruk

Eksempler på ting som kan gjøres for å redusere strømforbruket er å

  • senke innetemperaturen én til to grader. Har man elektrisk oppvarming kan man spare omkring 5 % energi for hver grad temperaturen senkes
  • ha sparedusj, hvor dråpene er mindre, men like effektive.
  • vaske med full vaskemaskin eller oppvaskmaskin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg