Statsautorisert tolk er en tolk som har bestått Tolkeprøven, en skriftlig og muntlig autorisasjonsprøve i tolking, og oppfylt vilkårene fastsatt i forskriftene om bevilling som statsautorisert tolk og tolkeprøven fastsatt ved kgl. resolusjon den 6. juni 1997.

Tolkeprøven avholdes ved OsloMet. Autorisasjonsordningen er den eneste offentlige godkjenningsordningen for tolker i Norge, og det er bare tolker som har fått tolkebevilling fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) som kan benytte seg av betegnelsen statsautorisert tolk.

Gjennom autorisasjonsordningen kan tolker få dokumentert at de innehar tilstrekkelig kompetanse i tolking til å utføre tolkeoppdrag på en forsvarlig måte. Hensikten med autorisasjonsordningen for tolker er å gi tolkebrukere en garanti for at de får kvalitativt gode tolketjenester. Dette anses som nødvendig for å blant annet sikre enkeltindividets rettssikkerhet.

Autorisasjonen gjelder bare for kompetanse i muntlig oversettelse, og den kan derfor ikke brukes som dokumentasjon for kompetanse i skriftlig oversettelse. For informasjon om kompetanse i skriftlig oversettelse, se artikkelen om translatør.

Liste over alle tolker i Norge med statsautorisasjon finnes på Nasjonalt tolkeregister og er tilgjengelig på nett gjennom Tolkeportalen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg