Statsautorisert tolk, statsautorisert tolk er en tolk som har bestått Tolkeprøven, en skriftlig og muntlig autorisasjonsprøve i tolking, og oppfylt vilkårene fastsatt i forskriftene om bevilling som statsautorisert tolk og tolkeprøven fastsatt ved kgl. resolusjon den 6. juni 1997.

Tolkeprøven avholdes ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Autorisasjonsordningen er den eneste offentlige godkjenningsordningen for tolker i Norge, og kun tolker som har fått tolkebevilling fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) kan benytte seg betegnelsen statsautorisert tolk.

Gjennom autorisasjonsordningen kan tolker få dokumentert at de innehar tilstrekkelig kompetanse i tolking til å utføre tolkeoppdrag på en forsvarlig måte. Hensikten med autorisasjonsordningen for tolker er å gi tolkebrukere en garanti for at de får kvalitativt gode tolketjenester. Dette anses som nødvendig for å blant annet sikre enkeltindividets rettssikkerhet.

Autorisasjonen gjelder imidlertid kun for kompetanse i muntlig oversettelse, og den kan derfor ikke brukes som dokumentasjon for kompetanse i skriftlig oversettelse. For informasjon om kompetanse i skriftlig oversettelse, se artikkelen om translatør.

Liste over alle tolker i Norge med statsautorisasjon finnes på Tolkeportalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.