Statsautorisert tolk, statsautorisert tolk er en tolk som har bestått Tolkeprøven, en skriftlig og muntlig autorisasjonsprøve i tolking, og oppfylt vilkårene fastsatt i forskriftene om bevilling som statsautorisert tolk og tolkeprøven fastsatt ved kgl. resolusjon den 6. juni 1997.

Tolkeprøven avholdes ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Autorisasjonsordningen er den eneste offentlige godkjenningsordningen for tolker i Norge, og kun tolker som har fått tolkebevilling fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) kan benytte seg betegnelsen statsautorisert tolk.

Gjennom autorisasjonsordningen kan tolker få dokumentert at de innehar tilstrekkelig kompetanse i tolking til å utføre tolkeoppdrag på en forsvarlig måte. Hensikten med autorisasjonsordningen for tolker er å gi tolkebrukere en garanti for at de får kvalitativt gode tolketjenester. Dette anses som nødvendig for å blant annet sikre enkeltindividets rettssikkerhet.

Autorisasjonen gjelder imidlertid kun for kompetanse i muntlig oversettelse, og den kan derfor ikke brukes som dokumentasjon for kompetanse i skriftlig oversettelse. For informasjon om kompetanse i skriftlig oversettelse, se artikkelen om translatør.

Liste over alle tolker i Norge med statsautorisasjon finnes på Tolkeportalen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.