statsautorisert tolk

Artikkelstart

Statsautorisert tolk er en tolk som har bestått Tolkeprøven, en skriftlig og muntlig autorisasjonsprøve i tolking, og oppfylt vilkårene fastsatt i forskriftene om bevilling som statsautorisert tolk og tolkeprøven fastsatt ved kgl. resolusjon den 6. juni 1997.

Tolkeprøven avholdes ved OsloMet. Autorisasjonsordningen er den eneste offentlige godkjenningsordningen for tolker i Norge, og kun tolker som har fått tolkebevilling fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) kan benytte seg betegnelsen statsautorisert tolk.

Gjennom autorisasjonsordningen kan tolker få dokumentert at de innehar tilstrekkelig kompetanse i tolking til å utføre tolkeoppdrag på en forsvarlig måte. Hensikten med autorisasjonsordningen for tolker er å gi tolkebrukere en garanti for at de får kvalitativt gode tolketjenester. Dette anses som nødvendig for å blant annet sikre enkeltindividets rettssikkerhet.

Autorisasjonen gjelder imidlertid kun for kompetanse i muntlig oversettelse, og den kan derfor ikke brukes som dokumentasjon for kompetanse i skriftlig oversettelse. For informasjon om kompetanse i skriftlig oversettelse, se artikkelen om translatør.

Liste over alle tolker i Norge med statsautorisasjon finnes på Nasjonalt tolkeregister og er tilgjengelig på nett gjennom Tolkeportalen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg