statistisk interaksjon

Artikkelstart

Statistisk interaksjon er en betegnelse for en bestemt sammenheng mellom variabler i multivariat analyse. Statistisk interaksjon innebærer at effekten av en uavhengig variabel (for eksempel sigarettrøyking) på en avhengig variabel (for eksempel helsetilstand) varierer med verdiene på en annen uavhengig variabel (for eksempel å være utsatt for asbest). Med andre ord vil en persons sigarettrøyking være mer skadelig for helsetilstanden dersom personen også er utsatt for asbest, enn dersom personen ikke er utsatt for asbest. Her er det da statistisk interaksjon (samspill) mellom sigarettrøyking og asbest med hensyn til effekten på helsetilstanden.

Faktaboks

Også kjent som

statistisk samspill

I regresjonsanalyse analyseres statistisk interaksjon mellom to uavhengige variabler (a og b) ved å inkludere produktet av de to variablene (a × b) som et eget ledd i regresjonslikningen.

Statistisk interaksjon er ikke det samme som biologisk interaksjon eller sosial interaksjon, som kan ha mange former og ikke trenger å komme til uttrykk som statistisk interaksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg