samhandling

Artikkelstart

Samhandling, interaksjon, er en betegnelse på samspill eller vekselvirkning mellom to eller flere aktører som er i aktivitet med hverandre.

Vanligvis er samhandling knyttet til en eller annen form for direkte kommunikasjon. Dette kan inkludere alle typer av midler mellom mennesker som er fysisk samlokalisert, som tale, gestikulering, kjærtegn, ansiktsuttrykk og så videre. Samhandling kan også oppstå ved bruk av ulike kommunikasjonsmedier, tradisjonelt ved telefonen og i stadig større grad ved bruk av tekstmeldinger og sosiale medier. Felles for slike uttrykksformer er at de opprettholder eller utvikler forholdet mellom to eller flere parter.

Samhandling forutsetter en viss grad av gjensidighet mellom aktørene, det vil si at de oppfatter seg som faktiske deltakere. For eksempel krever det at den som tiltales svarer eller på annen måte bekrefter deltakelse (for eksempel ved en nikk). Det forutsetter derimot ikke jevnbyrdighet eller likhet. En konge og en undersått kan samhandle.

Mange sosiologer ser samhandling, også kalt sosial interaksjon, som en nøkkel til å forstå samfunn og sosiale aktiviteter, i arven etter blant andre Harold Garfinkel og Erving Goffman. Noen legger vekt på symbolbruk og mening ved samhandling (betraktet som symbolsk interaksjon), ikke minst etter George Herbert Mead.

Andre fester seg ved at samhandlingsdeltakere er ute etter gevinster (samhandling betraktet som bytte, transaksjon eller spill). Når man går på butikken og kjøper en vare er det et eksempel på samhandling som også er en transaksjon.

Samhandling kan innebære gjensidig forståelse og utbytte, men også konflikt, utbytting og manipulering.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg