Sporbarhet innenfor varehandel er en egenskap som er knyttet til en omsatt vare, og som gjør det mulig å finne varens opprinnelse. Dette skjer ved å registrere informasjon om forløpet av alle trinn i varens bearbeiding og behandling.

Sporbarhet er stadig mer aktuelt i matvareindustrien, fordi myndigheter og forbrukere i økende grad ønsker å få vite hvor maten kommer fra, hva den er tilsatt, om den inneholder genmodifisert materiale og så videre.

Når det oppstår sykdommer på grunn av infisert mat, søker myndighetene å spore kilden for bakterier for å begrense skaden og fjerne årsaken.

Sporbarhet er videre et krav i økologisk matproduksjon. Fiskeindustrien og oppdrettsnæringen arbeider med å utvikle systemer som skal lette sporbarhet i fiskeprodukter, det samme gjelder landbruket generelt både i Norge og andre land.

I industriproduksjon har sporbarhet fått stadig økende betydning, ettersom deler av et komplekst produkt kan være produsert i mange land verden over. Feil som kan påvirke sikkerheten, må spores, og tiltak må gjøres så raskt som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg