sporbarhet - produktinformasjon

Sporbarhet innenfor varehandel er en egenskap som er knyttet til en omsatt vare, og som gjør det mulig å finne varens opprinnelse. Dette skjer ved å registrere informasjon om forløpet av alle trinn i varens bearbeiding og behandling.

Sporbarhet er stadig mer aktuelt i matvareindustrien, fordi myndigheter og forbrukere i økende grad ønsker å få vite hvor maten kommer fra, hva den er tilsatt, om den inneholder genmodifisert materiale og så videre.

Når det oppstår sykdommer på grunn av infisert mat, søker myndighetene å spore kilden for bakterier for å begrense skaden og fjerne årsaken.

Sporbarhet er videre et krav i økologisk matproduksjon. Fiskeindustrien og oppdrettsnæringen arbeider med å utvikle systemer som skal lette sporbarhet i fiskeprodukter, det samme gjelder landbruket generelt både i Norge og andre land.

I industriproduksjon har sporbarhet fått stadig økende betydning, ettersom deler av et komplekst produkt kan være produsert i mange land verden over. Feil som kan påvirke sikkerheten, må spores, og tiltak må gjøres så raskt som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg