sporbarhet – produktinformasjon

Sporbarhet innenfor varehandel er en egenskap som er knyttet til en omsatt vare, og som gjør det mulig å finne varens opprinnelse. Dette skjer ved å registrere informasjon om forløpet av alle trinn i varens bearbeiding og behandling.

Sporbarhet er stadig mer aktuelt i matvareindustrien, fordi myndigheter og forbrukere i økende grad ønsker å få vite hvor maten kommer fra, hva den er tilsatt, om den inneholder genmodifisert materiale og så videre.

Når det oppstår sykdommer på grunn av infisert mat, søker myndighetene å spore kilden for bakterier for å begrense skaden og fjerne årsaken.

Sporbarhet er videre et krav i økologisk matproduksjon. Fiskeindustrien og oppdrettsnæringen arbeider med å utvikle systemer som skal lette sporbarhet i fiskeprodukter, det samme gjelder landbruket generelt både i Norge og andre land.

I industriproduksjon har sporbarhet fått stadig økende betydning, ettersom deler av et komplekst produkt kan være produsert i mange land verden over. Feil som kan påvirke sikkerheten, må spores, og tiltak må gjøres så raskt som mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.