spillutvikler

En spillutvikler, også kjent som et spillstudio, er et selskap som jobber med å lage dataspill. Et slikt selskap utvikler som regel spill fra idéstadiet til ferdig produkt.

Faktaboks

også kjent som:

spillstudio

Størrelsen på et spillstudio kan variere veldig. Enkelte selskaper kan bestå av kun én person, mens andre kan ha mange hundre ansatte. Et gjennomsnittlig stort spillselskap har vanligvis mellom 20 og 100 dedikerte spillutviklere.

En spillutvikler samarbeider ofte med en spillutgiver, som har ansvar for å markedsføre og distribuere spill.

Sammensetning

En spillutvikler består som regel av mennesker med en rekke ulike spesialiteter. Hovedsakelig er selskapet bygget opp av designere, programmerere og kunstneriske artister.

Designerne er ofte de visjonære bak et spillprosjekt. De har ansvaret for å utvikle spillets grunnleggende systemer. Ofte har de også ansvar for spillets narrative sider, som å skissere historien, skrive dialog og lignende, men i dag er det også vanlig at spillstudioer har dedikerte forfattere som jobber med slikt.

Programmererne har det tekniske ansvaret i et spillstudio, og jobber dermed med å skrive kode, utvikle spillets fysikk, designe kunstig intelligens, opprette nettverksfunksjoner og lignende. Det er vanligvis programmererne som utgjør størsteparten av sammensetningen i et spillselskap.

De kunstneriske artistene jobber med å utvikle spillets visuelle uttrykk. Dette er tegnere, 2D-/3D-artister og animatører. Tegnerne lager gjerne konseptkunst som de digitale artistene konverterer inn i spillmotoren.

I tillegg består spillutviklere gjerne av lyddesignere, spilltestere og produsenter, som alle har egne ansvarsområder i utviklingsprosessen.

I de tilfellene der et spillstudio består av bare 1–5 utviklere, som er vanlig hos uavhengige utviklere, jobber ofte ansatte i selskapet med flere av de ovennevnte ansvarsområdene på én gang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg