Thriller (1982). Omslag
Musikken som ble skapt av Michael Jackson og produsenten Quincy Jones på 1970- og 1980-tallet hadde en karakteristisk sound. Deres album Thriller (1982) ble en enorm suksess og er det mest solgte albumet noensinne.
Thriller (1982). Omslag
Av /Epic.

Sound er en betegnelse som brukes om lydbildet i musikk. Sounden dannes av klangfarge, volum og intensitet, instrumentasjon, hvordan musikken er arrangert, og hvordan stemmer og instrumenter klinger sammen. Sound kan påvirkes gjennom digital bearbeiding i studio.

I populærmusikk brukes sound for å betegne en gruppe, artist eller produsents særegne lydbilde. Mange utøvere har en særegen klang på stemmen eller instrumentet, eller et særegent lydbilde som kan gjenkjennes umiddelbart. Sound skapes ved en bestemt estetikk som innebærer instrumentbruk, arrangement, musikalsk stil, sjanger, og ikke minst måten musikken produseres på i studio.

Klang og overtoner

Begrepet sound brukes på engelsk også generelt om lyd, som oppstår når lydbølger settes i svingninger og kan sanses ved hjelp av hørselen. Innenfor fysikken karakteriseres lydbølger av frekvens, som angir tonehøyde, og amplitude, som angir hvor sterk lyden er. Når lyden er satt sammen av flere frekvenser kalles det en klang.

Alle instrumenter lager også det som kalles overtoner. Det betyr at når en tone settes an, klinger det samtidig en rekke andre toner over den grunntonen som anslås. Disse overtonene har forskjellig styrke, noe som gjør at vi kjenner igjen hvilket instrument som spilles. Uttrykket «klangfarge» (engelsk timbre) brukes også som begrep for opplevelse av klangen i spesielle toner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg