Sosial distanse, også kalt sosial avstand, er i sosiologien et uttrykk for hvor store sosiale eller ressursmessige forskjeller det er mellom ulike samfunnsmedlemmer eller -grupper.

Et samfunn preget av store status- og klasseforskjeller, eller hvor det finnes kastesystemer, vil være et samfunn med stor sosial distanse. Dette gjør bevegelse mellom nivåene, såkalt sosial mobilitet (også kalt klassereise), vanskelig. Et samfunn med lav sosial distanse kjennetegnes av små forskjeller mellom mennesker eller grupper når det gjelder status og tilgang til ressurser.

I forbindelse med smittevern, ikke minst under koronavirus-pandemien i 2020, har uttrykkene sosial distanse og sosial distansering blitt brukt på en helt annen måte. Her dreier det seg om å holde fysisk avstand til andre mennesker for å unngå overføring av smitte. Slike tiltak gjelder ikke bare personer man omgås med («sosialt samvær»), men også personer man tilfeldigvis er i nærheten av for eksempel i en kø eller på bussen. Fysisk distansering eller fysisk avstand/distanse har derfor blitt foreslått som en mer presis betegnelse på denne typen smitteverntiltak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg