Slutning er å utlede en setning eller konklusjon med støtte fra en eller flere andre setninger eller premisser. Det er selve forbindelsen eller utledningen fra premiss til konklusjon, som vi gjerne kaller for en slutning, og vi bruker premissene til å slutte oss frem til ny erkjennelse og kunnskap. Setningen eller konklusjonen som utledes på denne måten kalles også ofte for en slutning, men det gjør vi kun fordi den står i relasjon til noen premisser.

Slutningsformer

Det finnes flere ulike slutningsformer, og vi gjør gjerne et generelt skille mellom induktive slutninger og deduktive slutninger.

Deduktive slutnigner skiller seg ut ved at premissene i en deduktiv slutning binder konklusjonen med logisk eller deduktiv nødvendighet. Det betyr at premissenes sannhet av nødvendighet binder konklusjonens sannhet. I de induktive slutningene er dette ikke tilfelle, selv om det gjerne hevdes at slutningene også her kan støtte eller evidens opp om konklusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Erik Marstrander

Hei, sitter med en 100 år gammel tysk filosofisk tekst. Hva er den riktige nåtidige oversettelse av begrepene schliessen og urteilen? Virker som forfatter legger noe andre tanker inn i det enn slutning og bedømmelse. Mvh Erik Marstrander

skrev Cathrine Theodorsen

Hei, 'schließen' og 'urteilen' er verb. I dag kan 'schließen' brukes som det norske verbet 'å slutte' i betydningen 'utlede'. Som substantiv (slutning) vil man bruke 'der Schluss'/ 'die Schlüsse' (eventuelt danne substantiv av infinitivformen 'das Schließen'. Urteilen' betyr å dømme eller å bedømme. I filosofien (og psykologien) har begrepet 'Urteil' og verbet 'urteilen' en mer omfattende betydning. Det kan ofte være vanskelig å finne en treffende oversettelse.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg