skotthyll

Skotthyll-bane med tre munker.

Artikkelstart

Skotthyll er et spill eller en idrett hvor man kaster runde jernskiver (hyller) mot tre sylinderformede trekubber (munker). Det gjelder å velte kubbene, eller å få skiven til å bli liggende innen en viss minsteavstand fra kubben. Skotthyll er særlig populært i Trøndelag, og omtales gjerne som den trønderske nasjonalidretten.

Faktaboks

Også kjent som
skotthylle

Regler

Skotthyllbanen består av to plattinger på 5 x 0,6 meter, hvor forkantene er 11 meter fra hverandre. Oppe på plattingene står det tre søyler (munker) som er henholdvis 20, 25 og 30 cm høye. Poenget er å treffe de tre munkene med hylla, som er ei stålplate med diameter 12,5 cm og en vekt på 920 gram. Hylla kastes fra motsatt platting, og det gis 10, 20 eller 30 poeng alt etter hvilken av munkene man treffer.

Historikk

Opprinnelsen til skotthylle er uklar, men den kan ha sammenheng med skotske ingeniører som var med og bygge jernbanestrekningen Trondheim-Støren rundt 1860. Tidligere skal det ha blitt brukt flate steiner til å kaste med, og av og til også en oppreist steinhelle i stedet for trekubbe som mål.

Det første Trondheimsmesterskapet i skotthylle ble arrangert i 1934. Norges Skotthyllforbund ble stiftet 28.november 1978, og har i dag rundt 60 medlemsklubber. De fleste klubbene er i Trøndelag, men det finnes også skotthyllklubber på Østlandet Gogh på Møre.

Varianten hesteskokasting er kasting med hestesko mot en pinne, hvor det gjelder å få hesteskoen til å bli liggende rundt pinnen eller så nær pinnen som mulig. Se også varpa.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg