Kjeglespill, presisjonsspill hvor man triller kuler av tre eller kunststoff langs en bane for å velte flaskelignende kjegler i enden av banen. Deltakerne får poeng i forhold til antall kjegler de klarer å velte på et visst antall kast.

Kjeglespill spilles i mange varianter, mest utbredt er bowling,hvor man benytter 10 kjegler og tunge kuler med fingerhull. I andre former benyttes 9 kjegler, og kulene er lettere (vekt rundt 3 kg, diameter ca. 16 cm) og er glatte uten fingerhull. De ni kjeglene er oppstilt i et kvadrat med det ene hjørnet mot spillerne. Den midterste kjeglen kalles kongen og er gjerne høyere eller tyngre enn de andre. Forskjellen mellom ulike spill med ni kjegler ligger først og fremst i utforming og lengde av banen (rundt 20 m) frem til kjeglene. I Canada spilles også med 5 kjegler. Bowling og andre kjeglespill er organisert i Federation Internationale des Quilleurs (FIQ), stiftet 1951.

Det gamle britiske kjeglespillet skittles ('kjegler') blir også spilt med ni kjegler i forskjellige varianter, men på kortere baner (6,4–11 m lange). I visse varianter benyttes, i stedet for kuler, en tung treskive som kastes mot kjeglene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.