Sjakk-OL 2014 ble avholdt i Tromsø 1. til 14. august. Åpen klasse ble vunnet av Kina, etterfulgt av Ungarn og India på andre- og tredjeplass. Russland vant kvinneklassen. Her tok Kina og Ukraina de neste plassene. I åpen klasse har det vært kun én medaljeplass til et asiatisk land tidligere, så resultatene i Tromsø var en sterk indikasjon på slutten på de østeuropeiske landenes totale dominans i sjakk.

Under olympiaden ble det avholdt valg av FIDE-president. Valget stod mellom russerne Kirsan Ilyumzhinov og tidligere verdensmester Garri Kasparov. Ilyumzhinov, som allerede hadde vært en omstridt president i 19 år, vant avstemningen blant medlemslandene med 110 stemmer mot 61. Den mer vestligorienterte Kasparov ønsket å modernisere forbundet og gjøre sjakk mer attraktiv for kommersielle aktører.

Norges resultater

Norges førstelag i åpen klasse var det sterkeste noensinne, med Magnus Carlsen på førstebord, et ratingsnitt på 2665 og en forhåndsrangering som 14. beste lag. På tross av dette endte laget på 29. plass, etter tap mot Armenia, Tyskland og Kroatia og seiere mot blant andre Italia og Polen.

Som arrangørnasjon fikk Norge stille med tre lag i både åpen klasse og kvinneklassen, i stedet for to. Blant de 177 lagene i åpen klasse stilte Norge med følgende lag:

Lag 1, 29. plass Lag 2, 63. plass Lag 3, 101. plass
Magnus Carlsen Frode Urkedal Espen Lie
Simen Agdestein Frode Elsness Rune Djurhuus
Jon Ludvig Hammer Torbjørn R. Hansen Lars Oskar Hauge
Leif Erlend Johannessen Aryan Tari Kristian Stuvik Holm
Kjetil Alexander Lie Johan Salomon Sebastian Mihajlov

Mens andrelaget gjorde det bedre enn forventet, presterte første- og tredjelaget dårligere enn forventet. På andrelaget gjorde spesielt Hansen og Salomon gode prestasjoner, og Urkedal vant blant andre mot den ukrainske toppspilleren Vassily Ivanchuk.

I kvinneklassen bestod førstelaget av rutinerte spillere, og de presterte godt ved å endepå 25. plass, 13 plasser over forhåndsrangeringen.

Blant de 136 lagene i kvinneklassen stilte Norge med følgende lag:

Lag 1, 25. plass Lag 2, 68. plass Lag 3, 99. plass
Sheila B. Sahl Monika Machlik Torill Skytte
Silje Bjerke Ellisiv Reppen Hanna B. Kyrkjebø
Olga Dolzhikova Anita Grønnestad Marte B. Kyrkjebø
Niina Koskela Line Jin Jørgesen Maud Rødsmoen
Ellen Hagesæther Edit Machlik Elise Sjøttem Jacobsen

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg