Hvert annet år arrangeres Sjakkolympiaden, der medlemslandene i verdenssjakkforbundet FIDE kan stille med lag bestående av fem spillere, hvorav èn reserve. Når to lag møtes blir det spilt fire partier, og det laget som får flest poeng i disse vinner kampen. Turneringen blir sett på som et verdensmesterskap for nasjonslag siden alle de fremste sjakknasjonene stiller med sterke lag. Svært mange sjakkspillere samles til turneringen; i 2012 deltok 157 lag i åpen klasse og 127 lag i kvinneklassen.

Sjakk-OL har blitt avholdt siden 1924, med ujevne mellomrom før andre verdenskrig, og hvert annet år fra og med 1950. I etterkrigstiden dominerte Sovjetunionen fullstendig. Bortsett fra tre olympiader tok de alle gullmedaljene i perioden 1952-1990. Deretter tok Russland alle gullmedaljene til og med 2002. Etter det har Armenia og Ukraina stått for de neste fem seierne.

I 2014 ble sjakk-OL arrangert i Tromsø fra 1. til 14. august. Norge stilte med sitt til da sterkeste lag i åpen klasse, med verdensmester Magnus Carlsen i spissen, sammen med Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Kjetil Lie og Leif Erlend Johannesen. Laget endte på en svak 29. plass. Agdestein gjorde i 2013 og 2014 et sterkt comeback som turneringsspiller, med Sjakk-OL som uttalt mål. Han viste at han kunne spille jevnt med verdenseliten i superturneringen Norway Chess, som ble spilt i Stavangerregionen i juni 2014.

I 2016 gjorde Norge sitt sterkeste resultat noensinne med 5. plass i åpen klasse. På laget spilte Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Nicolai Getz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.