Hvert annet år arrangeres Sjakkolympiaden, der medlemslandene i verdenssjakkforbundet FIDE kan stille med lag bestående av fem spillere, hvorav èn reserve. Man kan stille lag i åpen klasse, og i kvinneklassen.

Når to lag møtes blir det spilt fire partier, og det laget som får flest poeng vinner kampen. Turneringen blir sett på som et verdensmesterskap for nasjonslag siden alle de fremste sjakknasjonene stiller med sterke lag. Svært mange sjakkspillere samles til turneringen. I 2012 deltok 157 lag i åpen klasse og 127 lag i kvinneklassen.

Sjakk-OL har blitt avholdt siden 1924, med ujevne mellomrom før andre verdenskrig, og hvert annet år fra og med 1950. I etterkrigstiden dominerte Sovjetunionen fullstendig. Bortsett fra tre olympiader tok de alle gullmedaljene i perioden 1952–1990. Deretter tok Russland alle gullmedaljene til og med 2002. Etter det har Armenia og Ukraina stått for de neste fem seierne.

I 2014 ble sjakk-OL arrangert i Tromsø fra 1. til 14. august. Der gjorde det norske kvinnelaget sitt sterkeste resultat noensinne med en 25. plass.

I 2016 gjorde Norge sitt sterkeste resultat noensinne med en sensasjonell 5. plass i åpen klasse. På laget spilte Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Nicolai Getz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

Det er vel også på tide med en artikkel om sjakk-VM?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg