Hvert annet år arrangeres Sjakkolympiaden, der medlemslandene i verdenssjakkforbundet FIDE kan stille med lag bestående av fem spillere, hvorav èn reserve. Når to lag møtes blir det spilt fire partier, og det laget som får flest poeng i disse vinner kampen. Turneringen blir sett på som et verdensmesterskap for nasjonslag siden alle de fremste sjakknasjonene stiller med sterke lag. Svært mange sjakkspillere samles til turneringen; i 2012 deltok 157 lag i åpen klasse og 127 lag i kvinneklassen.

Sjakk-OL har blitt avholdt siden 1924, med ujevne mellomrom før andre verdenskrig, og hvert annet år fra og med 1950. I etterkrigstiden dominerte Sovjetunionen fullstendig. Bortsett fra tre olympiader tok de alle gullmedaljene i perioden 1952-1990. Deretter tok Russland alle gullmedaljene til og med 2002. Etter det har Armenia og Ukraina stått for de neste fem seierne.

I 2014 ble sjakk-OL arrangert i Tromsø fra 1. til 14. august. Norge stilte med sitt til da sterkeste lag i åpen klasse, med verdensmester Magnus Carlsen i spissen, sammen med Simen Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Kjetil Lie og Leif Erlend Johannesen. Laget endte på en svak 29. plass. Agdestein gjorde i 2013 og 2014 et sterkt comeback som turneringsspiller, med Sjakk-OL som uttalt mål. Han viste at han kunne spille jevnt med verdenseliten i superturneringen Norway Chess, som ble spilt i Stavangerregionen i juni 2014.

I 2016 gjorde Norge sitt sterkeste resultat noensinne med 5. plass i åpen klasse. På laget spilte Magnus Carlsen, Jon Ludvig Hammer, Aryan Tari, Frode Urkedal og Nicolai Getz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

27. november skrev Svein Askheim

Det er vel også på tide med en artikkel om sjakk-VM?

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.