Faktaboks

Jon Ludvig Hammer
Født
2. juni 1990
Jon Ludvig Hammer under Norway Chess i 2015.
/NTB scanpix.

Jon Ludvig Hammer er en norsk sjakkspiller som spiller for klubben Oslo Schakselskab (OSS). Hammer ble i mars 2009 utnevnt til Norges tiende stormester (GM), etter å ha vunnet en internasjonal turnering på Gjøvik noen måneder tidligere. Tittelen Internasjonal mester (IM) oppnådde han i juni 2007. I likhet med jevngamle Magnus Carlsen, fulgte Hammer sjakklinjen på Norges Toppidrettsgymnas, med Simen Agdestein som lærer.

Meritter

Hammer fikk 6½ av 9 poeng i Europamesterskapet for klubblag i 2009 med ratingprestasjon på 2792, og 5½ av 7 poeng i det greske lagmesterskapet i 2010 med ratingprestasjon på 2891. I 2011 ble Hammer nordisk mester, men det var først på Lillehammer i 2013 at han ble norgesmester for første gang. I desember 2013 vant han en sterk åpen turnering i London. I overgangen 2013/14 vant han tradisjonsrike Rilton Cup i Stockholm. Han vant turneringen igjen året etter, og kom på andreplass i 2015/16.

Spillestil

Hammer har en posisjonell og solid spillestil. Det innebærer at han ofte prøver å skape en stilling med få svakheter og brikker som jobber godt sammen, framfor å spille mer risikabelt og satse på et mer direkte angrep på motstanderens konge. Dette er trekk som også kan gjenkjennes i Magnus Carlsens spillestil, og kan være en av årsakene til at Hammer ble plukket ut som Carlsens sekundant da han vant sin VM-match mot indiske Viswanathan Anand i november 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg