sjøharer

Sjøharer. Aplysia sp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Aplysia fasciata, en art av sjøharer, skiller ut fiolettaktig væske. Foto: bathyporeia. Lisens. CC BY NC ND 2.0.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Sjøharer, en familie av snegler i ordenen Anaspidea innen overorden Heterobranchia. Sjøharer er bakgjellesnegler utstyrt med to par følehorn, hvorav det bakre paret minner om ørene til en hare. Et tynt, indre skall dekker kappen. Kappehulen, som ligger på høyre side av dyret, inneholder en gjelle.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Aplysiidae

Sjøharer er usedvanlig store til å være snegler. Dette er en omfattende familie med mange store arter i varmere hav. Noen kan bli 75 centimeter lange. Tethys california fra vestkysten av Nord-Amerika veier opptil 7 kg.

Sjøharer kan sees svømmende i overflaten ved hjelp av en finnelignende hudfold på hver side av kroppen. Hvis de føler seg truet av en fiende, sender de ut en sky av en fiolett væske. Den kommer fra en kjertel i kappehulen.

Vår alminnelige sjøhare, Aplysia punctata, kan bli opptil 18 centimeter lang. Den lever av forskjellige grønnalger, tang og tare. Den er upopulær blant fiskere, da den anilinholdige, mørkfiolette væsken som de utskiller, setter flekker på redskapene.

Det finnes flere arter av Aplysia i Atlanterhavet og Middelhavet. Aplysia fasciata, på bildet, kan veie 2 kg. Den lever langs kysten av England og sørover til Afrika.

Litteratur

  • Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom forlag.

Faktaboks

sjøharer
Aplysiidae
Artsdatabanken-ID
109448
GBIF-ID
6814

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg