Sjøharer, en familie av snegler i ordenen Anaspidea innen overorden Heterobranchia. Sjøharer er bakgjellesnegler utstyrt med to par følehorn, hvorav det bakre paret minner om ørene til en hare. Et tynt, indre skall dekker kappen. Kappehulen som ligger på høyre side av dyret, inneholder en gjelle.

Sjøharer er usedvanlig store til å være snegler. Dette er omfattende familie med mange store arter i varmere hav. Noen kan bli 75 centimeter lange. Tethys california fra vestkysten av Nord-Amerika veier opptil 7 kg.

Sjøharer kan sees svømmende i overflaten ved hjelp av en finnelignende hudfold på hver side av kroppen. Hvis de føler seg truet av en fiende, sender de ut en sky av en fiolett væske. Den kommer fra kjertel i kappehulen.

Vår alminnelige sjøhare, Aplysia punctata, kan bli opptil 18 centimeter lang. Den lever av forskjellige grønnalger, tang og tare. Den er upopulær blant fiskere da den anilinholdige, mørkfiolette væsken som de utskiller, setter flekker på redskapene.

Det finnes flere arter av Aphysia i Atlanterhavet og Middelhavet. Aphysia fasciata på bildet kan veie 2 kg. Den lever langs kysten av England og sydover til Afrika.

Moen, F. E. og Svensen, E. (2008). Dyreliv i havet. 5. utgave. Kom forlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.