short

Artikkelstart

Short, eller shortsalg, er når du låner et aktiva, og umiddelbart selger det i markedet igjen. Når du har avtalt å returnere aktivaet til opprinnelig eier, så må du kjøpe det tilbake i markedet. Dersom verdien har sunket, så kan du kjøpe det tilbake billigere enn du solgte det, og du har tjent penger.

Faktaboks

Også kjent som
å gå short, shortsalg

Shortsalg er altså en måte å tjene penger på at prisen faller. Alle typer aktiva, slik som aksjer, obligasjoner og kraftkontrakter, kan i prinsippet shortselges. Noen land har forbud mot shortsalg.

Short uttrykker også posisjonen du sitter i etter å ha kjøpt. Hvis du er «short» har du solgt et produkt eller et verdipapir du ikke eier med forventning om at det skal falle i pris eller verdi. Motsatsen er å være «long».

De fleste akademikere er enig i at shortsalg er bra for markedene. Uten mulighet til å spekulere i prisnedgang på annen måte enn å selge eksisterende beholdning, vil prisene på aksjer på selskap som går dårlig ikke korrigeres tilstrekkelig. De fleste finansielle økonomiske modeller, inkludert opsjonsprisingsformelen, antar at shortsalg er mulig. Ellers i samfunnet er imidlertid shortsalg mer omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg