Shortsalg er salg av varer eller verdipapirer uten at selgeren eier dem på salgstidspunktet. Selgeren spekulerer i pris- eller kursfall og kjøper selv varene eller verdipapirene først når levering skal finne sted.

Faktaboks

Uttale
ʃå:t-

For å shortselge må du først låne verdipapiret av noen som eier det, slik at du kan selge det i markedet. Når låneavtalen opphører, må du kjøpe verdipapiret i markedet slik at du kan levere det tilbake. Dersom prisen har falt, blir kostnaden ved tilbakekjøp lavere enn den opprinnelige salgsverdien, slik at du tjener penger.

Eksempel

La oss si at Per eier en aksje som koster 100 kroner i dagens marked. Kari låner denne aksjen av Per, og lover å betale tilbake med én aksje om tre måneder, men selger aksjen umiddelbart i markedet til 100 kroner.

Når tre måneder er gått har kursen sunket til 80 kroner. Kari kjøper aksjen tilbake til denne prisen og leverer den til Per slik hun lovet. Siden Kari opprinnelig fikk 100 for aksjen, og nå kjøper den tilbake for 80, så har hun tjent 20 kroner.

Naked short

De fleste børser forbyr shortsalg uten at du har inngått låneavtale med en eier. På de fleste handelsplattformer er det imidlertid teknisk mulig å gjennomføre salg uten å eie, men posisjonen må avsluttes innen børsen stenger. Dette kalles «naked short».

Indeksfond

Enkelte indeksfond tjener penger på shortsalg. Disse inntektene er i stor grad betaling for motpartsrisiko.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg