Selvdisiplin viser til et bredt spekter av ferdigheter knyttet til det å nå bestemte mål, enten det er å gjøre det godt i jobben, klare studiet på en god måte, eller spise sunt.

Selvdisiplin kommer til uttrykk primært i gjennomføringsfasen, etter at man har bestemt seg, og kan derfor ses som uttrykk for viljestyrke eller grad av forpliktelse. Selvdisiplin ses spesielt i situasjoner der gjennomføringen er vanskelig, som når man utsettes for fristelser eller distraksjoner.

I selvdisiplin er det personens egne standarder som er avgjørende, mens i disiplin defineres standarden av andre.

Selvdisiplin er nært relatert til begreper som selvkontroll, selvregulering og motivasjon. Selvdisiplin er i personlighetstesten NEO-PI-R ett av flere fasetter av trekket planmessighet.

Selvdisiplin regnes som en ikke-intellektuell ferdighet, og det gis typisk ikke trening i temaet i skole og høyere utdanning. Dette er paradoksalt, siden forskning viser at selvdisiplin er viktigere enn intelligens når det kommer til å mestre skole og studier.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg