Seilingstillatelse er tillatelse gitt til et skip slik at det kan seile. Dette er enten generelle seilingstillatelser, eller spesifikke seilingstillatelser.

Faktaboks

Også kjent som

seilingsløyve

En generell seilingstillatelse er gitt til et skip av et lands sjøfartsmyndigheter. Skipet skal tilfredsstille en rekke krav for å kunne få seilingstillatelse. Mesteparten av disse kravene er sikkerhetskrav. Hvis for eksempel et rederi ikke har et tilfredsstillende sikkerhetsstyringssystem, vil seilingstillatelsen til alle skipene i rederiet bli trukket. Hvis et enkeltskip ikke har nok bemanning, eller mangler redningsutstyr, vil dette skipet få inndratt sin seilingstillatelse. Et skip uten generell seilingstillatelse kan ikke gå fra kai.

En spesifikk seilingstillatelse er tillatelse til å seile i et bestemt område. Dette het tidligere navigeringstillatelse. I dag er dette regulert av sjøtrafikksentralene i Norge, kjent under forkortelsen VTS (Vessel Traffic Service). Skip av en viss størrelse må få seilingstillatelse langs norskekysten i de ulike tjenesteområdene. VTS kan dermed også styre trafikken. For eksempel kan VTS regulere et skip til å holde igjen på farten, slik at et annet skip får seile først.

Skip behøver ikke spesifikk seilingstillatelse ved uskyldig gjennomfart i territorialfarvannet utenfor grunnlinjen.

Dette må ikke forveksles med passerseddel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg