Sampling, prosess der øyeblikksverdien til et kontinuerlig signal avleses på bestemte tidspunkter. Sampling er en svært viktig prosess i forbindelse med analog til digital omforming av elektriske signaler.

Faktaboks

Uttale
sˈa:mpliŋ
Etymologi
engelsk, til sample, ‘prøve, utvalg’
Også kjent som

punktprøving

Samplingen foregår ved at en bryter sørger for at det kontinuerlige signalet kun slipper frem til avleseren et kort øyeblikk hver gang en ny verdi, et sampel, skal registreres. Resultatet av denne prosessen er en sekvens av målinger som gir en beskrivelse av det opprinnelige, kontinuerlige signalet.

Dersom samplene tas med fast avstand og tilstrekkelig tett, kan det opprinnelige, kontinuerlige signalet gjenskapes fra samplene.

Aliasing

Det såkalte samplingsteoremet sier at samplingsraten (altså hyppigheten av målepunkter) må være minst dobbelt så høy som den høyeste frekvenskomponenten i det opprinnelige signalet for at signalet skal kunne gjenskapes fra samplene. Dersom denne betingelsen ikke er oppfylt, vil det i samplingsprosessen bli dannet frekvenskomponenter som ikke var til stede i det opprinnelige signalet. Dette kalles aliasing.

Frekvenskomponentene som dannes ved aliasing, kan normalt ikke fjernes igjen og vil opptre som støy når signalet rekonstrueres fra samplene.

Rekonstruksjon av signalet

Rekonstruksjonen av det kontinuerlige signalet skjer ved å la samplene passere et lavpassfilter med grensefrekvens mindre enn halve samplingsraten. I praksis vil dette filteret kunne føre til en viss forvrengning av det rekonstruerte signalet. For å unngå dette benytter man såkalt oversampling, som betyr at samplingsraten økes vesentlig utover minimumskravet.

I en CD-spiller som skal kunne gjengi signaler med frekvens opp til 20 000Hz, er standard samplingsrate 44 100 sampler per sekund. Det er imidlertid vanlig ved hjelp av en spesiell teknikk å øke denne samplingsraten til f.eks 176 400 sampler per sekund, dvs. fire ganger oversampling.

I telefonkanaler, der øvre grensefrekvens er satt til 3400 Hz, brukes kun en liten grad av oversampling ved en samplingsrate på 8000 sampler per sekund. Her er det kun tydeligheten av mottatt tale som er avgjørende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Trond Ulseth

I siste avsnittet står det at samplingsraten for telefonkanaler er 4000 sampler per sekund. Dette er feil, samplingsraten er 8000 sampler per sekund. Dette gir en maksimal teoretisk båndbredde på 4000 Hz.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg