Saksstyrende kjennelse, prosessledende kjennelse, kjennelse som har til formål å styre sakens gang, for eksempel tvist om føring eller fremleggelse av bevis.

Prosessledende kjennelser kan i betydelig grad omgjøres av den domstolen som har avsagt den. Prosessledende kjennelser som er avsagt under saksforberedelsen, er ikke bindende ved den etterfølgende hovedforhandlingen. Se tvisteloven § 19-10.

Domstolene kan også treffe en del andre typer avgjørelser under forberedelsen av en rettssak. Kjennelser som inneholder materielle realitetsavgjørelser av krav kan ikke omgjøres etter § 19-10. Et eksempel er avgjørelser om utsatt iverksettelse av fylkesnemndas vedtak om omsorgsovertakelsebeslutning. Et annet eksempel er beslutning om arbeidstakers rett til å stå i stillingen mens rettssak om gyldighet om oppsigelse eller avskjed løper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg