ribonuklease

Ribonukleaser, ofte kalt RNaser, er en familie med enzymer som katalyserer nedbrytningen av RNA ved hydrolyse av fosfodiesterbindingene som binder ribonukleinsyrene sammen. RNA er en kopi av DNA, som blant annet brukes i proteinsyntesen. De fleste celler i alle levende organismer produserer et stort mangfold av RNaser, ofte med overlappende funksjoner. RNaser er involvert i RNA-resirkulering, og har en sentral rolle i genuttrykk.

Faktaboks

Uttale
ribonukleˈase

Ribonukleaser har historisk sett vært viktige modeller i biokjemien for å forstå sammenhengen mellom proteiners aminosyresekvens og tredimensjonale struktur. Studier av enzymet ribonuklease A bidro til innsikt i hvordan proteiner folder seg og til utvikling av metoder som gjorde det mulig å bestemme strukturen til proteiner og andre biokjemiske molekyler. I dag anvendes ribonukleaser i en rekke eksperimentelle metoder.

Nedbrytning av RNA

Nedbrytningen av RNA er en sammensatt prosess med mange mulige reaksjonsveier. Det er likevel betydelige likheter mellom i nedbrytningsmekanismene i planter, dyr og bakterier.

Dette understreker hvor viktig denne funksjonen er for alt liv. Flere RNaser kan gjenkjenne og angripe samme substrat. Dette gjør nedbrytning av RNA til et robust system. Dersom én type RNase i en celle mangler, stanser likevel ikke RNA-nedbrytningen fullstendig. Siden det hele tiden produseres mange RNA molekyler i alle levende celler, er effektiv nedbrytning viktig.

Forskjellige typer ribonukleaser

Det finnes mange og varierte typer ribonukleaser. Noen eksempler:

  • Ribonuklease T1 er en endonuklease som angriper spesifikt guanin, og har derfor fått spesiell betydning i molekylærbiologien som et verktøy for RNA-sekvensering.
  • Klassene RNase P og RNase MRP er spesielle fordi de virker som ribozymer. De består av både RNA og protein, og det er RNA som har enzymaktivitet.
  • Klassen RNase H inkluderer enzymer som kutter RNA-tråder i molekyler bestående av både RNA og DNA. Disse har viktige roller i DNA-replikasjon, -reparasjon og i transkripsjon.
  • RNAse A.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg