RNAse A

Artikkelstart

RNase A er en endonuklease som spalter ribonukleinsyrekjeder (RNA). Denne endonukleasen er spesifikk for virveldyr, og er blant de best beskrevne proteinene i pattedyr. Proteinet ble først isolert fra bukspyttkjertelen til okse, og fikk navnet «bovine pancreatic ribonuclease». RNase A har blitt studert lenge, og har en spesiell posisjon i vitenskapen.

RNase A har en rekke egenskaper som gjør det godt egnet til å være modellprotein. Enzymet er lite og stabilt. Det foldes reversibelt, som vil si at den tredimensjonale strukturen kan gjenopprettes, selv om enzymet foldes ut. Det er enkelt å produsere og isolere, siden enzymet er stabilt. Denne RNasen var modellprotein i utviklingen av metoder som røntgenkrystallografi, NMR og kalorimetri. RNase A ble brukt i forsøkene til norsk-amerikanske Christian B. Anfinsen, som ble anerkjent i biokjemien og tildelt nobelprisen i kjemi i 1972.

Mennesker har åtte typer RNaser. Viktige funksjoner er blant annet nedbrytning av RNA fra mat og forsvar mot RNA-virus som foregår ved kutting av fremmed RNA.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg