remburs

Internasjonal varetransport: Semitrailere venter på å komme ombord i fergen til Tyskland i Trelleborg, Sverige, 26. juni 2019.

Trelleborg
Av /Shutterstock.

Remburs er en bankgaranti som sikkerhet for betaling av varer ved internasjonal handel. Remburs utstedes av kjøperens bankforbindelse, som sender den til selger via selgers bankforbindelse.

Faktaboks

uttale:
rambˈu:rs
etymologi:
av fransk remboursement, egentlig ‘tilbakebetaling’

Rembursen inneholder ulike dokumenter, som for eksempel faktura, transportdokumenter og pakkliste, som er nødvendig dokumentasjon for å utløse betalingen. Dokumentene må presenteres innen gitte frister og skal bevise at selger har oppfylt sine plikter. Kjøper på sin side får garanti for at betaling ikke skjer før selger har oppfylt sine plikter. Selgers bank garanterer for handelen slik at kjøpers bank kan innfri betingelsene. Remburs sikrer dermed at selgeren får betaling, og kan i tillegg brukes til å redusere kredittiden.

Når varene kommer innløser kjøperen handelen hos sin bankforbindelse, som utstedet rembursen. Remburs finansierer altså handelen for den tid varen er underveis og for den avtalte kredittid. Remburs benyttes ved kjøp og salg der kjøper og selger har liten kjennskap til hverandre.

Profesjonelle eksportbedrifter bruker et standardoppsett for sine rembursavtaler. Remburs har et regelverk utarbeidet av Det internasjonale handelskammer (ICC).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg