remburs

Internasjonal varetransport: Semitrailere venter på å komme ombord i fergen til Tyskland i Trelleborg, Sverige, 26. juni 2019.

Trelleborg
Av /Shutterstock.
Remburs benyttes ofte i internasjonal handel.

Artikkelstart

Remburs er en bankgaranti som sikkerhet for betaling av varer ved internasjonal handel. Remburs utstedes av kjøperens bankforbindelse, som sender den til selger via selgers bankforbindelse.

Faktaboks

Uttale
rambˈu:rs
Etymologi
av fransk remboursement, egentlig ‘tilbakebetaling’

På engelsk benyttes «Letter of Credit», som altså er et skriftlig løfte fra kjøpers bank om betaling til selger. Betalingsplikten til banken er bindende og gjelder uavhengig av kjøpers situasjon.

Rembursen inneholder ulike dokumenter, som for eksempel faktura, transportdokumenter og pakkliste, som er nødvendig dokumentasjon for å utløse betalingen. Dokumentene må presenteres innen gitte frister og skal bevise at selger har oppfylt sine plikter. Kjøper på sin side får garanti for at betaling ikke skjer før selger har oppfylt sine plikter. Selgers bank garanterer for handelen slik at kjøpers bank kan innfri betingelsene. Remburs sikrer dermed at selgeren får betaling, og kan i tillegg brukes til å redusere kredittiden.

Når varene kommer innløser kjøperen handelen hos sin bankforbindelse, som utstedte rembursen. Remburs finansierer altså handelen for den tid varen er underveis og for den avtalte kredittid. Remburs benyttes ved kjøp og salg der kjøper og selger har liten kjennskap til hverandre.

I dokumentene er det beskrevet hvilke frister som gjelder, blant annet skipningsfrist og frist for fremvisning av dokumenter. I noen tilfeller kan selger også være usikker på om kjøpers bank vil eller kan betale. I slike tilfeller kan selgers bank bekrefte handelen og betalingen med et såkalt «confirmed letter of credit». Dette benyttes i de tilfeller kjøper har adresse i politisk eller økonomisk ustabile land. Når selgers bank bekrefter rembursen påtar banken seg samme forpliktelse som kjøpers bank. For selger betyr dette en ekstra sikkerhet. En fordel med denne løsningen er også at selger da kan få forskuttert (diskontert) betalingen.

Profesjonelle eksportbedrifter bruker et standardoppsett for sine rembursavtaler. Remburs har et regelverk utarbeidet av Det internasjonale handelskammer (ICC).

Remburs gir økt sikkerhet for at oppgjøret blir som avtalt. Bankene har normalt fagkompetanse på dette og kan bistå bedriftene i de fleste tilfeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg