Referansetilordning er i språkvitenskap den prosessen som skjer når et refererende uttrykk tolkes.

Et eksempel er tolkningen av pronomenet hun i setningen Hun sover. Når denne setningen ytres i en bestemt situasjon, og mottakeren har landet på en tolkning av hun, har det funnet sted en referansetilordning.

Ved en referansetilordning blir det refererende uttrykket forbundet med en konkret eller abstrakt referent. Hvis det refererende uttrykket hun tolkes som å vise til en bestemt person, er det denne personen som er referenten til uttrykket.

Referansetilordning er en mental prosess som er uavhengig av om det eksisterer en referent i den virkelige verden eller ikke. Det vesentlige ved referansetilordning er at det etableres eller hentes fram en mental representasjon som forbindes med det aktuelle språklige uttrykket og som inngår i tolkningen av ytringen.

Referansetilordning er et pragmatisk fenomen, altså et fenomen der det kommuniseres noe mer enn det som blir sagt med rene ord.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lyons, C. (1999). Definiteness. Cambridge University Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg