Skipsur
Skipsuret viser radiotausheten for 500 kHz i rød sektor, og 2182 kHz i grønn sektor.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Radiotaushet er opphør av all kommunikasjon ved gitte tidspunkt, på visse maritime radiofrekvenser, for å lytte etter mulige nødmeldinger.

Faktaboks

Også kjent som

radiostillhet

Denne radiotausheten forbindes mest med lytting på frekvensene 500 kHz, og 2182 kHz. Nyere metoder for varsling av nødmeldinger har erstattet den lovpålagte radiotausheten på 500 kHz og 2182 kHz.

Dette må ikke forveksles med radiotausheten seelonce mayday.

Historikk

500 kHz var gjennom 1900-tallet den internasjonale oppkall- og nødfrekvensen for mellombølgetelegrafi til sjøs, altså morsekode. Det ble fastslått at fra 15 til 18 minutter, og 45 til 48 minutter etter hver hele time, skulle ingen kommunikasjon foregå på denne frekvensen. Hensikten med dette var å gi skip i nød to tidsvindu på 3 minutter hver, der de kunne sende ut nødmeldinger. Dette skulle forhindre at en nødmelding, som kanskje har et svakt og lavt signal, forsvant i mylderet av den øvrige radiotelegrafien.

Det samme prinsippet ble senere på 1900-tallet innført for mellombølgefrekvensen 2182 kHz for radiotelefoni, altså mellombølgeradio. Denne bestemmelsen påla radiotaushet fra 0 til 3 minutter, og 30 til 33 minutter etter hver hele time.

En klokketime bestod dermed av to tidsvindu for 500 kHz, og to tidsvindu for 2182 kHz, der radiotrafikk opphørte, og det ble lyttet på frekvensene. Klassiske skipsur er utformet med en urskive som er farget i de sektorene av timen hvor radiotausheten fant sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg