Mellompuddel.
.
Lisens: CC BY SA 3.0
Puddel

Puddel. Toypuddel. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Puddel er en hunderase, som er en fransk (egentlig felleseuropeisk) selskapshund. Puddelen stammer fra sør- og mellomeuropeiske vannapporterende fuglehunder.

Faktaboks

Etymologi
av tysk ‘plaske i vann’

Den iøynefallende pelsfrisyren som er mye brukt på pudler er en levning fra tida da rasen ble brukt som jakthund. Da hunden skulle arbeide i vann, klippet jegerne bort en del av pelsen for at den skulle kunne svømme bedre. Pelsen rundt brystet ble beholdt fordi man trodde at det hindret hunden i å få lungebetennelse. Mansjettene rundt leddene skulle forhindre leddgikt. Kalotten på hodet og pompongen på halen skulle gjøre det lettere å se hunden når den arbeidet i siv.

Typer

Det finnes fire størrelsesvarianter:

  1. stor puddel, mankehøyde 45–50 cm for hannhunder, 42–47 cm for tisper;
  2. mellompuddel, 35–45 cm
  3. dvergpuddel, 28–35 cm
  4. toypuddel ca. 25 cm

Beskrivelse

Kroppen er kort, rektangulær og elegant. Hodet er distingvert, med smal skalle, ubetydelig stopp, ganske lang, men kraftig snute. Den har ovale, svakt skråttstilte øyne og lange, lavt ansatte, hengende ører. Halen er høyt ansatt og bæres skrått oppover.

Pelsen er rik, ullaktig og krøllete. Fargene som er internasjonalt godkjent er ensfarget svart, hvit, brun, aprikos og grå. I Norge godkjennes alle rene farger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg