Puddel er en hunderase, som er en fransk (egentlig felleseuropeisk) selskapshund. Puddelen stammer fra sør- og mellomeuropeiske vannapporterende fuglehunder.

Den iøynefallende pelsfrisyren som er mye brukt på pudler er en levning fra tida da rasen ble brukt som jakthund. Da hunden skulle arbeide i vann, klippet jegerne bort en del av pelsen for at den skulle kunne svømme bedre. Pelsen rundt brystet ble beholdt fordi man trodde at det hindret hunden i å få lungebetennelse. Mansjettene rundt leddene skulle forhindre leddgikt. Kalotten på hodet og pompongen på halen skulle gjøre det lettere å se hunden når den arbeidet i siv.

Det finnes fire størrelsesvarianter:

  1. stor puddel, mankehøyde 45–50 cm for hannhunder, 42–47 cm for tisper; 
  2. mellompuddel, 35–45 cm 
  3. dvergpuddel, 28–35 cm 
  4. toypuddel ca. 25 cm 

Kroppen er kort, rektangulær og elegant. Hodet er distingvert, med smal skalle, ubetydelig stopp, ganske lang, men kraftig snute. Den har ovale, svakt skråttstilte øyne og lange, lavt ansatte, hengende ører. Halen er høyt ansatt og bæres skrått oppover.

Pelsen er rik, ullaktig og krøllete. Fargene som er internasjonalt godkjent er ensfarget svart, hvit, brun, aprikos og grå. I Norge godkjennes alle rene farger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.